U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Maria Johanna Petronella Vrins (1919-2006)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria Johanna Petronella Vrins
Riet Marsé.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Maria Johanna Petronella Vrins
Roepnaam Riet
Geboorteplaats Tilburg
Geboortedatum 3 september 1919
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 7 mei 2006
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::François Marie Joseph Marsé]]
Beroep(en) hoofd laboratorium
Bidprentje NBA

Maria Johanna Petronella (Riet) Vrins (1919-2006) was laborante en later hoofd van het laboratorium in zowel het Sint-Josephziekenhuis aan de Kruisstraat als later in het Sint-Willibrordusziekenhuis.


Riet was een dochter van Henricus Josephus Vrins (Tilburg 1891-1966 Tilburg) en Elisabeth Petronella Maria Vorselaars (Tilburg 1890-1941 Tilburg). Zij was de oudste uit een gezin met vijf dochters en een zoon.

Ze groeide op in Tilburg, waar zij na de lagere school op het Theresia lyceum het diploma mms haalde. Zij ging werken op het laboratorium van de Gemeentelijke Gasfabriek in Tilburg en haalde diploma’s chemisch analiste.

Al tijdens haar middelbare schooltijd leerde ze haar latere echtgenoot kennen op dansles. Zij zong (ook solo) in het koor van Koningshoeve.

Zij trouwde op 7 juni 1943 met François Marie Joseph (Frans) Marsé en het paar ging wonen in Mierlo-Hout. Het echtpaar kreeg vier kinderen (zie bij Frans).

In de oorlogsjaren kregen zij ook de zorg voor twee pleegkinderen:

  1. Josje, een zoon van de overleden zus van Frans.
  2. Paul, die uit het westen van het land weg moest en in Helmond naar het Caroluslyceum ging.

Na de oorlog werd verhuisd naar Helmond.

Evenals Frans was Riet actief in de verkennerij, bij de André de Thaye-groep. Zij was akela. Ook verzorgde zij de maaltijden voor de verkenners als die op kamp waren.

Verkenners en welpen vonden altijd een warm nest bij hen als dat thuis even niet kon.

Meisjes van de huishoudschool kwamen bij haar in de leer en vaak was er in de vakantie een kindermeisje in huis, meestal een meisje uit een zwak-sociaal gezin dat even in een normale omgeving op krachten moest komen.

In 1962 verhuisde het gezin naar Deurne.
Daar werd Riet al gauw gevraagd door de zusters van het Sint-Josephziekenhuis of ze op het laboratorium wilde komen werken omdat de enige gediplomeerde kracht ging trouwen en daardoor alle laboratoriumtesten in een ziekenhuis in Eindhoven moesten worden gedaan.

Na een jaar begon zij naast haar werk met de studie medisch laborante. Na het halen van het diploma werd zij hoofd van het laboratorium. Tijdens de nieuwbouw van het Sint-Willibrordusziekenhuis werd zij belast met de inrichting van het nieuwe laboratorium. Tot 1969 werkte zij met veel plezier op het lab.

Na haar pensionering zette zij voor het Rode Kruis Deurne de Telefooncirkel op.

Zij deed vrijwilligerswerk in De Wik.

Niet veel later werd bij Riet de ziekte van Alzheimer geconstateerd en in 1992 werd zij opgenomen in het verpleeghuis waar zij op 7 mei 2006 overleed.