DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Marinus Cornelis Verstappen (1883-1950)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Marinus Cornelis Verstappen
Persoonsinformatie
Volledige naam Marinus Cornelis Verstappen
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 1 maart 1883
Overl.plaats Heerlen
Overl.datum 20 januari 1950
Partner(s) Helena Stelzmann
Beroep(en) landbouwer, koopman, houthandelaar, raadslid, aannemer

Marinus Cornelis Verstappen (1883-1950) was raadslid en wethouder van de gemeente Vlierden. Hij verdiende de kost als koopman, houthandelaar en wegenbouwer.


Marinus was een zoon van Eimericus Verstappen (1838-1918) en Johanna Maria Engelen (1842-1928). Hij huwde met Helena Stelzmann.

Hij was net als zijn vader raadslid en wethouder van de gemeente Vlierden. Hij begon zijn carrière bij de secretarie van de gemeente Helmond. Hij had, zo blijkt uit een rapport van de commissaris der koningin uit 1922, ambitie om burgemeester te worden. Na werkzaam te zijn geweest als koopman en houthandelaar werd hij aannemer en legde in 1924, samen met de Deurnese steenfabriek Willems-de Koning, de weg Deurne-Oploo aan. Marinus werd in 1916 raadslid en in 1919 gekozen als wethouder. In 1924 nam hij afscheid van de Vlierdense politiek.

Marinus Cornelis Verstappen bezat ook een jachtakte. Toen hij in november 1916, samen met een aantal andere Vlierdense jagers, probeerde om ook jachtvergunning onder de gemeente Asten te krijgen, werd dit door de burgemeester van dat dorp geweigerd. Eind november 1919 werd op een zondagmiddag zijn prachtige jachthond door een Vlierden passerende auto doodgereden. De krant De Zuidwillemsvaart meldde: Daar het keurig afgerichte jachthond was is het voor den heer V. een heel schadepostje.
Ook bezat hij, samen met de Vlierdense timmerman Kampers, een visakte.

Verstappen was de eerste Vlierdenaar met een gemotoriseerd voertuig, dat het kenteken N-6978 droeg.[1]

Faillissement[bewerken]

In oktober 1919 kreeg hij als koopman een paspoort voor een reis naar Oberhausen en andere plaatsen. Hij bleek toen 1,75 meter lang en baard- en snordragend te zijn. Marinus Cornelis Verstappen was, waarschijnlijk door zijn activiteiten als houthandelaar, een bemiddeld man en leende grote sommen geld uit. Maar in 1924 volgde de neergang en op 27 maart van dat jaar werd door de rechtbank in Roermond zijn faillissement uitgesproken. Hij verdween vervolgens met de noorderzon en op 28 april 1924 werden veel zijn zijn goederen in Vlierden publiek verkocht. Op 30 juni 1925 dook hij weer op in Vlierden en bleek hij zijn geluk in Vancouver (Canada) te hebben gezocht.

In januari 1929 vertrok hij naar Antwerpen maar keerde toch weer terug naar Vlierden waar hij inwoonde bij Gerardus Peters, gehuwd met zijn halfzus Johanna Maria van Bussel. In 1932 vertrok hij met het gezin Peters naar 's-Hertogenbosch.

Hij had volgende functies en bijbaantjes in Vlierden:

Bronnen, noten en/of referenties