Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Mathijs Johannes Sonnemans (1932)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Mathijs Johannes Sonnemans
Priesterwijding Tjeu Sonnemans 1958 B LR.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Mathijs Johannes Sonnemans
Roepnaam Tjeu
Geboorteplaats Deurne-Neerkant
Geboortedatum 24 augustus 1932
Beroep(en) kloosterling, geestelijke, pastoor
Stamboom.png Klik hier voor de
stamboom Sonnemans
Foto gemaakt tijdens het priesterfeest 17 augustus 1958 van Tjeu Sonnemans in Neerkant voor het ouderlijk huis Dorpsstraat 1.
Sonnemans, tjeu priesterwijding 1958 a.jpg

Mathijs Johannes (Tjeu) Sonnemans (1932) uit de Neerkant is een van de in Deurne geboren priesters. Hij is al meer dan vijftig jaar als pastoor werkzaam in het Belgische Nijlen.


Tjeu Sonnemans is het tweede kind en oudste zoon van Petrus Sonnemans (1887-1963) en Henrica Maria Hikspoors (1899-1985). Zijn jongere broer Pierre werd eveneens tot priester gewijd als Scheutist.

Op tienjarige leeftijd ging hij naar het internaat van het Xaveriuscollege in Vught. Na zijn humaniora-studies ging hij filosofie en theologie studeren in Nijmegen, Leuven, Namen, Parijs en Londen. Ook Afrikaanse talen behoorden tot zijn pakket. Van kindsbeen af wou hij immers missionaris worden. Hij trad aanvankelijk in als Scheutist maar verliet deze orde om wereldgeestelijke te worden.

Op 25 juli 1958 werd hij in Nijmegen tot priester gewijd. Zijn eerste mis in de Sint-Willibrorduskerk van Neerkant droeg hij op 17 augustus 1958 op. Hij wilde, als missionaris van Scheut, naar Zaïre vertrekken, maar werd ernstig ziek. Van een verblijf in de tropen kon geen sprake meer zijn.

Om de tijd zinvol te vullen besloot pater Sonnemans pastoraal werk in Vlaanderen te doen. Hij kwam in Nijlen terecht, waar hij (de nog ziekere) onderpastoor (aanvankelijk tijdelijk) zou vervangen. Op 4 april 1960 werd hij er benoemd als onderpastoor en later als pastoor.[1]

Hij nam met ingang van 31 augustus 2012 ontslag.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. De gegevens zijn grotendeels ontleend aan een artikel over pastoor Sonnemans in afl. 65 van het tijdschrift De Poemp van heemkring Davidsfonds Nijlen. Het volledige artikel is te lezen op de website van De Poemp.