DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Mathilda Hubertine Maria Francisca Berendsen (1925)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Mathilda Hubertine Maria Francisca Berendsen
28.363.JPG
Minister Gardeniers in 1982
Persoonsinformatie
Volledige naam Mathilda Hubertine Maria Francisca Berendsen
Roepnaam Til
Geboorteplaats Rotterdam
Geboortedatum 18 februari 1925
Partner(s) Mathieu Hubert Gérard Gardeniers (1924-2004)
Beroep(en) secretaresse, minister
In museum De Wieger, 1979.
Foto: collectie gemeente Deurne
Bij de opening van zwembad De Wiemel biedt Natasja Verberne minister Gardeniers de sleutel van het zwembad aan.
Foto: collectie gemeente Deurne
Op 26 oktober 1982 overhandigde bakker Victor Schiks uit Deurne aan minister Gardeníers in Den Haag een uit marsepein en chocolade nagebouwd ziekenhuis van Deurne. Tevens ontving de minister 90.000 handtekeningen onder een protest tegen de dreigende sluiting van het ziekenhuis.
Foto: Ministerie van Volksgezondheid - collectie gemeente Deurne

Mathilde Hubertine Maria Francisca (Til) Berendsen, in Nederland beter bekend als "Til Gardeniers", was een Nederlandse politicus en minister.

Algemeen[bewerken]

Til werd geboren in Rotterdam. Ze was een dochter van hoofdonderwijzer Antonius Wilhelmus Hubertus Marie Berendsen (1894-1954) en Mathilda Wilhelmina Maria Hubertina Wettelings (1893-1941). Haar vader werd geboren in Bergen (L) en haar moeder in Venlo.
Omdat haar moeder en zijzelf een zwakke gezondheid hadden gingen ze ieder jaar van 1 maart tot 1 september naar Deurne waar haar oma Maria Catharina Hubertina Enter (1852-1942), weduwe van Bernardus Theodorus Berendsen (1849-1902), woonde en twee van haar tantes een manufacturen winkel aan de Stationsstraat 26 dreven. Ze ging ook in Deurne naar school. Op haar 21e werd ze ernstig ziek en na een bezoek aan een cardioloog ging ze in de zomer naar haar "ouwe dokter Wiegersma" , de man die belangrijk voor haar persoonlijke ontwikkeling was geweest, en die zei: "ik vind het zo erg om tegen je te zeggen, maar het oude jaar haal je niet".

Van 1945 tot 1946 werkte zij als secretaresse bij het Deurnese textielbedrijf Natex en van 1946 tot 1950 wij zij daar hoofd Export.
Volgens haar eigen zeggen maakten haar ervaringen in de dorpsgemeenschap van Deurne dat ze later in de politiek automatisch aanvoelde waarom het draaide.

Ze huwde met Mathieu (Mat) Hubert Gérard Gardeniers, (Nijmegen 31 oktober 1924 - Rotterdam 24 april 2004) en kregen samen drie zonen.

Politieke loopbaan[bewerken]

Til Gardeniers kwam in 1971 in de Tweede Kamer voor de Katholieke Volkspartij (KVP). In 1977 werd zij minister voor Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM) in het kabinet Van Agt I. In 1981 werd zij minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne in het tweede en derde kabinet Van Agt. Tijdens haar ministerschap heeft ze zich vooral beziggehouden met het omroepbeleid en de totstandkoming van de RIAGGs en de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG).

In 1994 was zij voorzitter van de commissie-Gardeniers, die de dramatische nederlaag van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) onder het lijsttrekkerschap van Elco Brinkman moest onderzoeken.

Sint-Willibrordusziekenhuis[bewerken]

Op 8 juli 1982, vlak voor de vakantie, werd door minister Gardeniers het plan bekend gemaakt dat er maar liefst 25 ziekenhuizen in Nederland gesloten moesten worden. Eén ervan zou het Sint-Willibrordusziekenhuis in Deurne zijn. Men was hier kwaad op onze Til. Er ontstond een actiegroep Ziekenhuis Deurne moet blijven en Carel Ververs schreef voor deze gelegenheid zelfs het lied Lieve Til.

Onderscheidingen[bewerken]

Externe links[bewerken]