Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Maximiliaan Petrus Johanna Maria Cerfontaine (1924-1943)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Max Cerfontaine)
Ga naar: navigatie, zoeken
Maximiliaan Petrus Johanna Maria Cerfontaine
30.695.jpg
Foto collectie R. Stroucker-Cerfontaine
Persoonsinformatie
Volledige naam Maximiliaan Petrus Johanna Maria Cerfontaine
Roepnaam Max
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 31-12-1924
Overl.plaats Vetrovskiy, Rusland
Overl.datum 27-7-1943 (vermist)
Beroep(en) soldaat
De eerste “St. Paulusgroep” voor het Parochiehuis Rust Roest na de installatie in 1934. Max zit op de 1e rij 5e van links. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Theo Vosmeer

Maximiliaan Petrus Johanna Maria (Max) Cerfontaine (1924-1943) had de Duitse Nationaliteit en sneuvelde als Duitse soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Algemeen[bewerken]

Max was de oudste zoon uit het (tweede) huwelijk van Heinrich Cerfontaine met Christina Adriana van Hout (1892-1938). Zijn vader was beeldenmaker en eigenaar van een van de beeldenfabriekjes die Deurne toen rijk was. Hij woonde aan de Stationslaan 17 en doorliep de lagere jongensschool aan de Visser en ging vervolgens naar de Sint-Henricus jongens Ulo. Max Cerfontaine was vanaf de oprichting lid van de St. Paulusgroep (verkenners) in Deurne.

Dienstplicht[bewerken]

Door zijn Duitse nationaliteit werd hij kort voor zijn 18e levensjaar voor de Duitse dienstplicht opgeroepen. Hij sneuvelde zeer waarschijnlijk in de Tweede Wereldoorlog. Max Cerfontaine wordt, op 11 december 1942 ingedeeld bij het Kradschutzen-Ausbildungs-Bataillon 6 (een met motorfietsen uitgeruste opleidingseenheid) met als standplaats Wesel. Op 11 juli 1943 werd hij overgeplaatst naar de Lehrgangs-Kompanie Feld-Ersatz-Bataillon 92, hier genoot hij een een korte aanvullende opleiding waarna hij op 24 juli 1943 werd overgeplaatst naar de 4. Kompanie Panzer-Aufklarungs-Abteilung 20 (deze eenheid werd voornamelijk ingezet voor gepantserde verkenning). Als "Gefreiter" bij de 4e Kompanie Panzer-Aufklärungs-Abteilung 20, wordt hij sinds 27 juli 1943 in Vetrovskyi (Rusland)[1] vermist. Op 5 juli 1963 werd hij, door besluit van het Ambtsgericht Horb (Az:84/63), officieel dood verklaard. De overlijdensverklaring draagt de datum 31 december 1945, de gebruikelijke datum voor in de oorlog overleden Duitsers van wie de sterfdatum niet met zekerheid bekend is.

Volgens een verklaring van zijn jongere zus Maria Jacoba Theresia (Ria) Cerfontaine vertrok Max plotseling eind 1942 vanaf station Deurne naar Duitsland. De familie heeft daarna nooit meer iets van hem vernomen.

Externe Link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De informatie van de vermissingsdatum en de vermissingsplaats komen van de Deutsche Dienststelle (WASt). Dat is de officiele Duitse instantie die de archieven van de Wehrmacht bewaart.