U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Millenniumovergang in Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

In de jaren 90 van de 20e eeuw zorgde de zogenaamde "millenniumbug" wereldwijd voor grote onrust onder ICT-experts. Ook in de gemeente Deurne was men op alles voorbereid en waren er tijdens de millenniumnacht zeven noodmeldpunten ingericht.


Algemeen

In de aanloop naar oudejaarsnacht 1999 steeg de spanning: zou de millenniumbug toeslaan of niet? De overheid had ons voorbereid, er was geoefend met noodscenario’s maar niemand wist echt wat er zou gaan gebeuren. Zouden de spoorwegovergangen en seinen nog betrouwbaar zijn, salarissen nog worden overgemaakt, medische apparatuur en elektriciteitscentrales stil vallen, telecommunicatie onmogelijk worden, vliegtuigen uit de lucht vallen, voedsel en grondstoffen niet meer getransporteerd kunnen worden, de geldautomaat niet meer werken, zouden de kernraketten die in het Oostblok op ons gericht waren spontaan gelanceerd worden etc.. Kortom, een millenniumramp veroorzaakt door een ondeugdelijk datumveldje in vitale software zou dat op ons kunnen afkomen. Of niet?

Probleem

Het probleem ontstond in 20e eeuwse computersystemen doordat bij het opslaan van de datum in de software alleen de laatste twee cijfers van het jaar werden gebruikt. In de beginperiode van de computer werd dat gedaan om te besparen op de toen erg dure geheugenruimte. De verwachte millenniumproblemen werden grotendeels voorkomen door voor het jaartal vier cijfers te gebruiken, wat het probleem zou uitstellen tot het jaar 10.000

Voorbereidingen

Niettemin werd rond het millennium de nodige voorzichtigheid betracht. Sinds midden 1998 bereidde de hulpverlenende diensten van Brandweer Deurne, Regiopolitie Brabant Zuid-Oost, en GGD zich in de 22 gemeenten van de regio Zuid-Oost Brabant zich voor op de millenniumwisseling. Volgens Aart van Oosten, plaatsvervangend commandant en coördinator van de rampenbestrijding in de gemeente Deurne, werd er uitgegaan van het zogenaamde nul-scenario met een extra belasting van de 112-centrale. Zowel het openbare netwerk als ook GSM-telefoonnetwerk konden in de milenniumnacht overbelast raken. Daarvoor werden in genoemde regio in totaal 48 noodmeldposten ingericht waarvan een zevental in de gemeente Deurne. Deze meldposten hadden via het gemeentehuis een eigen gegarandeerde verbinding met de 112-centrale. Het bijzondere van de meldpunten in Deurne was dat die naast werknemers van de gemeente werden bemenst met personen die werden aangezocht door de dorps- en wijkraden. De meldpunten in Deurne waren op oudejaarsavond geopend van 23:30 uur tot 03:00 uur. De meldposten waren op de volgende locaties: