Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Monument voor herbegraven overleden kinderen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Monument voor herbegraven overleden kinderen op de algemene begraafplaats Jacobshof herinnert aan alle doodgeboren kinderen die zonder toestemming van de ouders, anoniem en in ongewijde aarde begraven zijn.


Pastorale praktijk[bewerken]

In het begin van de jaren '60 werd in Nederland reeds uit pastorale overwegingen een eind gemaakt aan de praktijk om ongedoopte kinderen in ongewijde grond te begraven. Met die gewoonte is in de loop der tijd veel leed veroorzaakt bij ouders. De verschillende lokale kerkprovincies hebben inmiddels diverse malen officieel spijt betuigd voor de hardvochtige behandeling van ongedoopt gestorven kinderen in hun kerkelijke jurisdictiegebieden. Het probleem werd vooral ervaren in het anoniem begraven en gedwongen "vergeten" van ongedoopt gestorven kinderen.

Het gebruik om ongedoopte (levenloze) kinderen bij hun ouders weg te nemen en anoniem te begraven (soms "buiten de heg", in een heg, of een afzijdig stukje van het kerkhof), kwam voort uit de jansenistische overblijfselen die in Engeland, Nederland, Frankrijk en noordelijk Duitsland lang in de pastorale praktijk hebben standgehouden, in zuidelijk Nederland op veel plekken tot in de negentiger jaren van de 20e eeuw. In 2007 zijn vanuit Rome de richtlijnen ten aanzien van levenloos geboren en ongedoopte kinderen versoepeld.[1] [2]

Deurne[bewerken]

Herdenkingsmonument[bewerken]

De moeders Ria van den Broek-Keizer uit Vlierden en Rikie Hurkmans-Bouwmans uit Deurne ijverden lange tijd voor een herdenkingsmonument in Deurne waar alle getroffenen zich kunnen bezinnen en hun ongedoopte overleden kind zouden kunnen herdenken.

Op 21 november 2003 zijn de stoffelijke resten van 45 ongedoopte baby's, die elders begraven lagen, in een kist op algemene begraafplaats Jacobshof herbegraven. Tijdens een plechtigheid op 20 juni 2004 om 14:00 uur die door pater Koos van Dijk geleid werd onthulden burgemeester Daandels en Ria van de Broek het door René Rijpma uit Deurne in brons ontworpen grafmonument. Tijdens de plechtigheid werden liederen gezongen door Conny Martens en eigen gedichten voorgelezen door Ria Welten, Ria van den Broek en Rikie Hurkmans. Voor de betreffende ouders is het een monument ter herinnering en bezinning, een plek om naar toe te kunnen gaan om hun overleden kinderen te herdenken.

Tekst bij het monument[bewerken]

Monument Jacobshof.JPG
“Elkaar troosten in verdriet
Is eigenlijk zo’n simpel, klein gebaar
Toch kunnen wij op deze manier
Kracht en troost geven aan elkaar”.
21 november 2003.JPG

Herinneringsboekje[bewerken]

Op de frontpagina van het boekje wat ter gelegenheid van de plechtige onthulling werd uitgegeven stond de veelzeggende zin: “Op 21 november 2003 hebben wij, op de begraafplaats “Jacobshof” te Deurne, alsnog op een waardige manier afscheid van onze kindjes genomen”.

Liessel[bewerken]

Op 18 september 2009 verrees op de algemene begraafplaats in Liessel, op initiatief van enkele nabestaanden, ook een herdenkingsmonumentje. Het bronzen beeldje op een granieten zuil werd, in opdracht van het parochiebestuur, gemaakt door René Rijpma. Vrijwilligers hebben de bestrating aangelegd, een bankje erbij geplaatst en pastoor M. Massaer heeft tijdens een plechtigheid het monumentje ingezegend.[3]

Externe link[bewerken]

Referenties