DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Muziekpaleis Wim Berkers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het voormalige Muziekcentrum Wim Berkers aan de Harmoniestraat in Deurne
Afbraak Muziekpaleis Wim Berkers, november 2004.
Pand Kruisstraat 20 waar begin 2000 muziekhandel Wim Berkers zich vestigde.

Muziekpaleis Wim Berkers aan de Harmoniestraat had een oppervlakte van ongeveer 800 vierkante meter.


In 1977 maakte Wim Berkers bij het gemeentebestuur kenbaar dat hij zijn Muziekpaleis wilde verplaatsen van de Stationsstraat 87 naar het (nieuwe) centrum. Het betekende een wijziging in het bestemmingsplan voor de Martinet en een afwijking van het toenmalige zogenaamde postzegelplan. De raad gaf dan pas toestemming nadat de verzekering was gegeven, dat het silhouet van Winkelcentrum De Martinet en De Vierspan geen geweld werd aangedaan.

Het muziekcentrum werd gebouwd door aannemer Coopmans naar een ontwerp van architect Gijs van den Broek had een gevarieerd assortiment muziek-grammofoonplaten - muziekinstrumenten - artikelen en bladmuziek. In het gebouw waren tevens enkele leslokalen aanwezig voor orgel-, piano-, gitaar- en blaasinstrumenten. De orgelschool bestond uit vijftien orgels en een projectiescherm.

Op zaterdag 20 oktober 1979 werd, door het bespelen van een elektronisch orgel, het Muziekpaleis door burgemeester Van Genabeek officieel geopend. Het geheel van deze opening werd feestelijk omlijst met een gevarieerd programma waaraan medewerking werd verleend door de zangeres Zonder Naam en orkest De Migra's. Voor de kinderen was er verder nog een ballonnenwedstrijd. Ter gelegenheid van deze opening werd ook een gedenksteen onthuld door de vader en de jongste zoon Sander, waarop de woorden „muziekpaleis W. Berkers, 20-10-1979".

Na bijna tien jaar discussie nam de gemeenteraad op 27 april 2004 de beslissing dat het plan winkelcentrum Wolfsberg door kon gaan en werd, naast winkelcentrum De Martinet, de openbare bibliotheek, de harmoniezaal en het sociaal-cultureel centrum De Vierspan, ook het Muziekcentrum van Wim Berkers afgebroken. De zaak verhuisde naar de Kruisstraat 20 en anno 2017 is deze gevestigd aan de Peppel 1a