DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Muzikale vosjes

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Er zouden muzikale vosjes in de Peel vertoefd hebben, althans volgens een sterk verhaal van jachtopziener Boerenkamps dat in een krantenartikel in de knipselcollectie van de vroegere Helenaveense correspondent Gerrit Vermeulen is terug te vinden.


In het artikel, dat waarschijnlijk uit begin jaren '60 van de vorige eeuw is, schreef de correspondent onder de kop Jonge vosjes tokkelden 'Brandend Zand, voorafgegaan door de mededeling Dit gebeurt alleen in Helenaveen het volgende:

De Helenaveense jachtopziener Boerenkamps[1] staat zo langzamerhand bekend een gezellig verteller te zijn van zijn belevenissen in de wijdse schoonheid van het ontluikende Peel-landschap.
Dezer dagen vertelde hij wat hij meemaakte met een 7-tal jonge vosjes, welk een primeurtje moet betekenen in het rijk van de dierenwereld.
De jachtopziener had enkele dagen geleden een 7-tal lieftallige vosjes uitgegraven en mee naar huis genomen. Zijn echtgenote ontfermde zich moederlijk over dit 7-tal en zij plaatste ze in een kistje, midden in de verwarmde kamer. Ramen en deuren werden goed afgesloten, want moeder vos zou eens een „neus" kunnen krijgen over het verblijf van haar kroost.
Midden in de nacht werd de familie Boerenkamps gewekt door geluiden, ontlokt aan een snareninstrument, klinkende in de kamer waar het vossenzevental verblijf hield.
Heel voorzichtig op onderzoek uitgaande, glurende door een kiertje van de deur, zagen de bewoners van huize
De Houtsnip het vreemdste concert van hun leven.
Gezellig in een stoel gezeten zaten twee vosjes de verrichtingen gade te slaan van hun overige holbewoonstertjes op de gitaar van zoon Frans, die in de hoek van het vertrek stond. Het vijftal sprong om beurten tegen de gespannen gitaarsnaren op en zelfs op een gegeven moment zo „ritmisch" dat het veel leek op "Paradiso" of "Brandend Zand", vertelde daags daarna de heer Boerenkamps ons vergenoegd. Bij het aanhoren van dit „sterke" verhaal dachten wij „een nieuwe lente in de Peel, waarom dan geen nieuw geluid".

Het krantenartikel is niet gedateerd maar zou wel eens op of rond 1 april gepubliceerd kunnen zijn.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bedoeld is Godefridus (Frits) Boerenkamp; overigens heeft deze familie Boerenkamp in mannelijke lijn dezelfde voorouders als de Deurnese textielfamilie Boerenkamps.