DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

NAD-kamp Heitrak

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De rode cirkel geeft de plek aan waar de barakken stonden.

Het NAD-kamp Heitrak was tijdens de Tweede Wereldoorlog gehuisvest in het barakkenkamp op de hoek Buizerdweg en de Heitrak, dat tijdens de mobilisatie 1939-1940 gebouwd was voor militairen van het 27e Regiment Infanterie. Het kamp stond tijdens de oorlog ook bekend als Kamp Liessel en de Heitraksgoor.


Een aantal barakken brandde aan het einde van of kort na de oorlog af. Veel barakken werden afgebroken en, waarschijnlijk voor militaire doeleinden, naar elders vervoerd. Een van de barakken werd in februari of maart 1945 verplaatst naar Eindhoven. De paardenstal stond er in juni 1945 nog en was intact. De parkloods die nog van de barakken was overgebleven, werd vanaf 9 december 1944 bewoond door ene L. van JK.
Veel achtergebleven stenen werden door bewoners uit de omgeving meegenomen om daarmee hun vernielde huizen en boerderijen op te knappen. Nadat vanuit Den Haag gedreigd was dat tegen hen proces-verbaal zou worden opgemaakt, verklaarde Kees van den Broek, technisch ambtenaar van de gemeente Deurne, dat er in zijn opdracht 10.000 stenen waren weggehaald.

Foto: collectie gemeente Deurne


Referenties