DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Nassauplein

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Nassauplein vormt de verbindingsstraat tussen de Julianastraat en de Emmalaan en is gelegen aan een groenstrook dat op haar beurt grenst aan de achterkant van de parkachtige tuin van Doornehof.


Het plein is vernoemd naar Nassau, het Duitse vorstengeslacht dat sterk verbonden is met de geschiedenis van de Nederlanden. Het ontleent zijn naam aan de burcht Nassau aan de Lahn, die omstreeks 1120 werd gebouwd door de graven van Laurenburg, de stamvaders van de Nassaus.

Bij het Nassauplein zou in 1967 een boom geplant zijn ter gelegenheid van de geboorte van kroonprins Willem-Alexander.[1]

Overzicht: onder vlnr. Emmalaan - Nassauplein - Julianastraat - Mauritsstraat - Derpsestraat. De Emmalaan is nog niet doorgetrokken tot aan de Stationsstraat.
Foto's: collectie Kees Pijs
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hiervan wordt melding gemaakt in een artikel in het Eindhovens Dagblad van 7 februari 2002 ter gelegenheid van het planten van de herinneringsboom bij het huwelijk van Willem Alexander en Maxima. Ook in een artikel in De Peelbode van 10 december 2003 over het planten van de herinneringsboom bij de geboorte van prinses Amalia wordt deze boom genoemd. Het zou om een beuk gaan. Maar bij navraag in 2013 bij zowel de oud-voorzitter van de Stichting Oranjevereniging Deurne Eim Ahout als bij Gerard Verhappen en de familie Van den Broek bleek hiervan niets bekend te zijn. Een oproep in het Weekblad voor Deurne van 14 maart 2013 waarin om meer informatie gevraagd werd leverde niets op.