U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Nastreek

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op deze foto van de Oude Griebus uit 1933 is nog duidelijk te zien dat er toen (nog) drie woningen waren.
Thijs van den Berg en Truus Swinkels ijverden rond 1988 met succes voor asfaltering van de Nastreek.

De Nastreek is een verbindingsweg tussen de Voorpeelweg en de Wittedijk die vroeger de Griebus heette.

Nastreek

Op de topografische kaarten van rond 1900 wordt de Nastreek aangegeven als het gebied ten noorden van de Wittedijk en ten oosten van het Riet, dat toen nog volop in ontginning was.

De vroegste vermelding van deze naam is van 1778 toen Goord van Eijk een proces aan zijn broek kreeg omdat hij illegaal zijn kar had geladen met tussen (graszoden) die hij in de Nastreek had gestoken. Hij verdedigde zich met het argument dat hij nog maar enkele jaren in Deurne woonde en daarom de Deurnese wetten niet kende, maar dat smoesje ging ook toen al niet op en hij moest een boete van twee goudguldens betalen.[1]

Griebus

De huidige straatnaam Nastreek werd in 1963 gegeven aan de toenmalige straten 1ste Nastreeksedijk, Griebusdijk en 1ste Riolenweg.
De Dikke van Dale geeft als betekenis van gribus: een bouwvallig of onooglijk verblijf huis, waarin naar verhouding te veel gezinnen wonen; (ook) slecht huis, hoerenkast.
Het door Hans van Hoek geschreven boek "Het Deurnes Dialect" geeft als verklaring van het woord griebus aan: achterbuurt. Kinderen van de Griebusdijk werden op school met die naam geplaagd en daarom stelde het raadslid Van den Berkmortel voor om de straatnaam te veranderen in bijvoorbeeld Populierendijk, immers de weg was omzoomd met populieren. Uiteindelijk werd het de Nastreek.

De vroegste vermelding van de naam Griebus is in een akte uit 1909, toen notaris De Leeuw op verzoek van de peelwerker Geert Kleine bij zijn woonhuis aan de Griebus zijn hele hebben en houwen verkocht. Geert ging met zijn vrouw en zeven kinderen zijn geluk in Duitsland beproeven en had uit de opbrengst van de openbare verkoop een startkapitaaltje van 59 gulden en een stuiver. Er woonden begin vorige eeuw vier gezinnen in wat later de Oude Griebus ging heten.

De Oude Griebus is waarschijnlijk in 1843 als boerderij gesticht door Willem Kusters (1805-1894). Na zijn dood is die in handen gekomen van winkelier Louis van de Mortel, die er vier arbeiderswoningen voor de peelwerkers van maakte. Daarnaast verscheen de Nieuwe Griebus, een dubbelwoning voor peelwerkersgezinnen. Het was geen uitzondering dat die gezinnen rond 1900 meer dan tien kinderen telden. Het zou interessant zijn om na te gaan hoeveel nog levende Deurnenaren hun roots op de Oude of Nieuw Griebus hebben.

Willem van de Mortel, geboortig van Meijel, kocht in 1918 de Oude Griebus voor 1800 gulden.[2] Toen de Griebus in verval en gedeeltelijk onbewoond raakte, werd de zolder een toevluchtsoord voor stropers die door de politie achterna gezeten werden.

Sprekend over de Griebus mag Thijske van den Berg niet vergeten worden. Hij gaf zijn huis de geuzennaam Griebus. Samen met Truus Swinkels ijverde Thijske rond 1988 met succes voor degelijke asfaltering van de Nastreek. Nadat de populieren het eerste geasfalteerde wegdek hadden veranderd in een levensgevaarlijk wasbord meende de gemeente de Nastrekers te kunnen tevredenstellen met puinverharding maar zij rekenden buiten Truus en vooral Thijske die namens de straat aan de gemeentebel trokken.

Huisnummering 1953

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Honings, Marinus W. Z.91 Griebusdijk 16
Timmers, P.J. Z.92 Griebusdijk 14
Timmers, Henricus Z.93 Griebusdijk 12
Proenings, Johannes Z.94 Griebusdijk 10
Burgt,van der Petrus Z.95 Griebusdijk 8
Munsters, Marinus Z.97 Griebusdijk 4
Munsters, Antonius Z.99 Griebusdijk 5
Beijers, Theodorus Z.108 1ste Riolenweg 2
Beijers-Vlemmings,wed. Maria Z.108 1ste Riolenweg 2
Beijers, Henricus J. 1ste Riolenweg 4
Manders, Martinus H. Z.131 1ste Riolenweg 10
Manders, Johannes Z.131a 1ste Riolenweg 8

Literatuur

Bezig met het laden van de kaart...


Referenties
  1. Docu-Data-Deurne 2-9-1778 Oud recht. arch. Deurne inv. nr. 49
  2. Bijna 100 jaar later, in 2010, woont zijn kleindochter Truus Swinkels-van de Mortel nog steeds op hetzelfde stukje grond