DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Onbeschermd gebouwd erfgoed

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

In Deurne zijn panden aan te wijzen die om redenen van zeldzaamheid, gaafheid, architectuurhistorische waarde of andere redenen als gebouwd erfgoed te beschouwen zijn maar desondanks geen bescherming genieten op basis van Monumentenwet 1988 of de Deurnese monumentenverordening. Om een zo objectief mogelijke lijst samen te stellen is achter elk pand de reden van zijn aanduiding als gebouwd erfgoed te vinden.

De lijst is per definitie onvolledig zolang er geen systematische inventarisatie heeft plaatsgevonden en deze ook periodiek wordt geactualiseerd. Zo dient de lijst nog aangevuld te worden met panden uit het MIP (Monumenten Inventarisatie Project) die nooit een beschermde status hebben verkregen.[1] Overigens is een fors deel van de panden uit het MIP sinds 1990 onder de slopershamer gevallen, zodat die niet meer in de lijst zouden moeten worden opgenomen.

Boerderijen en woonhuizen[bewerken]

  • Fabriekstraat 39-41, vanwege zijn uniciteit als 18e-eeuws dorpswoonhuis buiten de historische kom van Deurne (bouw- en architectuurhistorische waarde) en vanwege het feit dat dit één van de laatste panden van de verdwenen buurtschap Veldheuvel is (cultuurhistorische en historisch-geografische waarde);
  • Heuvelstraat 29, vanwege zijn ouderdom;
  • Oude Stappad 10, vanwege zijn uniciteit als hallenhuisboerderij met mogelijk zeer oude gebinten en het feit dat het om één van de oudste Deurnese boerderijen kan gaan (bouwhistorische waarde) en zijn ligging in de buurtschap Vreekwijk (cultuurhistorische en historisch-geografische waarde).

Sport en recreatie[bewerken]

  • Frans Hoebenshal, vanwege zijn bijzondere architectuur en nationale zeldzaamheid van geodetische koepels (architectuurhistorische waarde), inmiddels gesloopt.


Referenties
  1. Cultuurhistorische Inventarisatie Noord-Brabant - MIP - Gemeente Deurne (1990)