DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Oostenrijkse woning

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Oostenrijkse woning als pastorie aan de Milheezerweg in Walsberg.
Foto: collectie RHCe
Oostenrijkse woning aan de Hoekseweg 2 rond 1960-1965 in Liessel
Advertentie in Het Licht van 15 mei 1948 waarin Francisca Teepen (1907-1990) haar verhuizing naar "de eerste Oostenrijkse woning" aankondigde.

Een Oostenrijkse woning is een prefab woningtype dat na de Tweede Wereldoorlog, in het kader van de wederopbouw, op diverse plaatsen in de gemeente Deurne gebouwd is als noodwoning.


Rond 1948 schreef het Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting alle Nederlandse gemeenten aan met de vraag of ze belangstelling hadden voor de bouw van de zogenaamde "Oostenrijkse woningen". Dit waren in Oostenrijk geprefabriceerde woningen door de firma Thermobau GmbH te Wenen, die in onderdelen aan Nederland geleverd werden. De aanvoer vond plaats via het spoor: per woning waren er twee goederenwagons nodig. De financiering kwam uit het z.g. clearingsysteem ingesteld in 1937 waarbij betalingen naar het buitenland geblokkeerd en gestort werden bij het clearinginstituut. Degenen die geld moesten ontvangen uit het buitenland werden hieruit betaald. Ook stond tegenover export naar een bepaald land een gelijke waarde aan import. Zo konden door export van levensmiddelen naar Oostenrijk de import van de houten woningen gefinancierd worden. Het was dus geen gift als "Wiedergutmachung". De woningen kostten Fl.10.000,- exclusief de grond. Het waren houten prefab-woningen die door lokale aannemers zeer snel (op)gebouwd konden worden. Uitgaande van reeds eerder gemaakte fundamenten duurde het slechts enkele dagen voordat een Oostenrijkse woning helemaal gebouwd was.

Ook de gemeente Deurne nam deel aan dit project. Toewijzing werd gedaan door de gemeente aan hoger personeel van de gemeente en inwoners uit de middenklasse. Anno 2013 zijn er nog meerdere van deze woningen, vaak op ruime kavels gesitueerd en veelal royaal omgeven door groen, behouden gebleven. Met name in de Walsberg aan de Suezlaan en de Langstraat werden in 1948 diverse Oostenrijkse woningen gebouwd. Ook de pastorie van de Walsberg, tegenover de Gerarduskerk aan de Milhezerweg werd als een Oostenrijkse woning opgetrokken en op 19 april 1948 in gebruik genomen.

In Liessel werd een Oostenrijkse woning gebouwd op het adres L.15a. Deze woning staat daar nog steeds (anno 2014), het adres is sinds de Huisnummering 1950-1955: Hoekseweg 2.

Primeur had echter hoofdonderwijzer Leo Theelen in 1946 die op plek van het latere adres Oude Peelstraat 7 in Helenaveen van de gemeente Deurne een geheel houten "Oostenrijkse" woning toegewezen kreeg.