DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Orgel in de Sint-Jozefkapel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het orgel in de Sint-Jozefkapel, ook wel een "Pels-orgel" genoemd, betreft een één-manualig orgel met ruim vierhonderd sprekende pijpen, een mechanische tractuur en een vrij pedaal.


Het orgel werd in maart 1967 door de Zusters Franciscanessen aan de firma Bernard Pels & Zoon te Alkmaar in opdracht gegeven. Op 4 juni 1967 werd het nieuwe orgel in de Sint-Jozefkapel van Huize St. Joseph aan de Kruisstraat geplaatst terwijl op 25 juni het inspelingsconcert gehouden werd. Het orgel deed ruim een kwart eeuw dienst binnen de fraaie akoestiek van deze kapel.

In het voorjaar van 1994, voordat de kapel afgebroken werd, is het orgel door het bestuur van de Heilige Geestparochie aangekocht en herplaatst in de Kerk van de Heilige Geestparochie in Deurne-West.

Na sluiting van deze kerk in 2005 werd het orgel gereinigd en opnieuw gestemd door de firma Pels & Van Leeuwen en begin 2006 overgeplaatst naar het rechter transept van de Sint-Willibrorduskerk in het centrum van Deurne waar het anno 2013 nog altijd als koororgel in gebruik is.