Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Otto van Rees (1884-1957)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Otto van Rees
Otto van Rees.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Otto van Rees
Geboorteplaats Freiburg (D)
Geboortedatum 20 april 1884
Overl.plaats Utrecht
Overl.datum 19 mei 1957
Partner(s) Adriana Catharina Dutilh (Adya)
Beroep(en) kunstschilder

Otto van Rees (1884-1957) kwam met zijn gezin in januari 1923 vanuit Oosterhout in Deurne wonen op het Klein Kasteel aan het Haageind.


Door bemiddeling van Pieter van der Meer de Walcheren, destijds redacteur van De Nieuwe Eeuw in Helmond, nam het gezin Van Rees in 1923 zijn intrek in het Klein Kasteel in Deurne. Overigens pendelde Otto van Rees frequent tussen Parijs, Ascona en Deurne. In Ascona sloot hij zich in 1924 aan bij de kunstenaarsgroep Orsa Maggiore (Der Grosse Bär). Otto en Adya bouwden een huis in Losone, niet ver van Ascona. Het gezin herstelde van een zwaar treinongeluk in Frankrijk, waarbij hun dochtertje Aditya om het leven kwam en Otto zwaar gewond raakte.

Van Rees en zijn vriend Moissy Kogan stimuleerden Hendrik Wiegersma zijn artistieke talenten verder te ontwikkelen. Zo werden het Klein Kasteel en het in 1922 gereed gekomen huis van Wiegersma "De Wieger" ontmoetingsplaatsen voor tal van kunstenaars onder wie Ossip Zadkine, Albert Plasschaert, Manuel Ortiz de Zárate (in oktober 1925), Charles-Albert Cingria en Joep Nicolas. In dit klimaat genoot Pieter Wiegersma zijn opvoeding.

Op aandringen van zijn vrouw Adriana Catharina (Adya) Dutilh, (Rotterdam 7 juni 1876 - Utrecht 11 oktober 1959) waarmee hij op 6 april 1909 in Courbevoie (Parijs) gehuwd was, vertrokken ze in januari 1927 naar Brasschaat in België. Adriana vond het leven in Deurne verstikkend. Ook in Brasschaat woonden ze maar kort. In 1928 vertrokken ze weer naar Parijs, de geboorteplaats van hun kinderen:

  1. Aditya, (Anzio (Italie) 8 juni 1906 - Frankrijk november 1919)
  2. Magdalena, (Parijs 31 oktober 1910)
  3. Jean Luc, (Parijs 4 maart 1917)

Op 19 mei 1957 overleed Otto van Rees aan de gevolgen van een verkeersongeluk in Utrecht. Hij werd op de fiets aangereden door een taxi.

Literatuur[bewerken]

Externe link[bewerken]

Het voormalige raadhuis bij de Sint-Willibrorduskerk in Deurne, geschilderd door Otto van Rees
Foto: collectie museum De Wieger
Klein Kasteel (vooraanzicht), geschilderd door Otto van Rees in de periode dat hij er woonde. Foto: collectie museum De Wieger
Klein Kasteel (zijaanzicht), geschilderd door Otto van Rees in de periode dat hij er woonde. Foto: collectie museum De Wieger