DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Oudheidkamer in het Heemhuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Foto: collectie Luuk Keunen

Na diverse omzwervingen is de Oudheidkamer van de gemeente Deurne uiteindelijk in 1989 in het Heemhuis in de Stationsstraat 73 terechtgekomen.


Oudheidkamer[bewerken]

De Oudheidkamer is een belangrijk onderdeel van heemkundekring H.N.Ouwerling en verzamelt oudheidkundige voorwerpen met betrekking tot de geschiedenis van de gemeente Deurne en haar kerkdorpen. De Oudheidkamer in Deurne is gevestigd op de zolderverdieping van het heemhuis, het is geen museum maar meer een opslagplaats van allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven van de afgelopen twee eeuwen.

Inventaris[bewerken]

Alle voorwerpen, en dat zijn er inmiddels ruim 3000, worden gefotografeerd, opgemeten en beschreven, digitaal opgeslagen, geconserveerd en zo nodig gerestaureerd. Ze gaan per rubriek in dozen ( gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, foto's en prenten, keramiek, ambachten, curiosa, etc.) en worden gebruikt voor tentoonstellingen en het onderwijs. Nog jaarlijks krijgen we vele voorwerpen aangeboden om ze zo voor het nageslacht te behouden. Onze hartelijke dank daarvoor.

Virtuele Oudheidkamer[bewerken]

Helaas is de opbergruimte in de Oudheidkamer beperkt en niet toegankelijk voor het publiek. De werkgroep Oudheidkamer heeft daarom besloten ook een “virtuele oudheidkamer” in te richten. In 2011 is de werkgroep begonnen de reeds beschreven en gecategoriseerde voorwerpen via DeurneWiki te publiceren. Zie Virtuele Oudheidkamer voor een overzicht van alle voorwerpen die er reeds in opgenomen zijn.

Doel[bewerken]

Doel van de Oudheidkamer is het voor de komende generaties vastleggen met wat voor "primitieve" spullen hun voorouders hebben moeten werken.

Uitlenen mogelijk[bewerken]

Mocht U plannen hebben om een expositie in te richten over oude gebruiksvoorwerpen, neem gerust contact op met onze heemkundekring, misschien hebben wij voorwerpen / objecten die toepasselijk zijn en uitgeleend kunnen worden.

Foto's: Hans van Hoek