U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pastorie aan de Kerkstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 11 jan 2017 om 08:32
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalige r.k. pastorie
PastorieDeurne.jpg
Locatie Kerkstraat 17, Deurne
Gebruik Makelaarskantoor
Start bouw 1852
Gereed 1852
Bouwstijl Neo-Classicisme
Monument status Rijksmonument

De voormalige rooms-katholieke pastorie aan de Kerkstraat 17 dateert uit 1852.


Het huidige perceel is ontstaan uit een grondtransactie in 1830 na verkoop door Maria Goossens, eigenaresse van o.a. bierbrouwerij "De Prins", Haageind 3. Zij overleed in 1844 en liet een 63-tal percelen grond en 4 huizen na. Een van deze percelen werd door de erven de Veth-Goossens verkocht aan het kerkbestuur.

Op dit perceel werd een nieuwe pastorie gebouwd, in eerste instantie alleen het huidige middelste bouwdeel. De eerste steen werd gelegd door burgemeester Joannes Wilhelmus van de Mortel (1795-1863). In 1900 werd aan de rechterzijde een vleugel aangebouwd en in 1930 werd het gebouw aan beide zijden voorzien van een symmetrische aanbouw.

De kussenpaneeldeur is voorzien van leeuwenkoppen als kloppers, ionische zuilen en met een kroonlijst, typische bouwstijl van laat negentiende eeuw, is neoclassicisme, een tegenbeweging van de late barok en rococo. Achter het gebouw lag een grote tuin met veel lindebomen. Aan de voorzijde lag een oprijlaan en een grote tuin. Links op de foto is de boogingang van het voormalige koetshuis nog zichtbaar.

Dit pand is één van de weinige gebouwen van vóór 1900 die nog aan de Kerkstraat te vinden zijn en is erkend als rijksmonument. Op een steen in de voorgevel staat vermeld:

D. O. M. Primum Lapidem Posuit R. Adm. D. Pastor Justinus de Louw. MDCCCLII J. W. van de Mortel, Godefridus van Hombergh (1783-1856), aditiu P. J. de Veth, H. W. Goossens.

Van 1901 tot 1902 was het pand naast pastorie ook bankgebouw. De Boerenleenbank Deurne was er gevestigd terwijl kapelaan Antoon Goossens als kassier was aangesteld.

Een gedeelte van het grote gebouw deed nog enige tijd dienst als burgemeesterswoning nadat burgemeester Roefs in Deurne was benoemd en zijn nieuwe ambtswoning aan de Helmondseweg nog in aanbouw was.

Nieuwe bestemming

In 1970 verwierf de gemeente Deurne zowel de pastorie als het patronaat Rust Roest.

De pastorie werd per 1 juni 1973 in gebruik genomen door de Stichting Samenlevingsopbouw Deurne en kreeg toen de naam De Wan. Deze naam verwijst naar het zeven (met een wan of zeef) van de problemen in de samenleving en het vinden van oplossingen daarvoor. Ook bood De Wan toen onderdak aan de wetswinkel, het advocatencollectief en de Instelling voor jeugd en jongerenwerk. In 1984 verliet de Stichting Samenlevingsopbouw het pand.

De kunstenaar Gerrit van Bakel kreeg in 1974 de beschikking over een grote ruimte achter het koetshuis van het gebouw. Hij had deze ingericht als woon- en werkruimte. Ook de naast gelegen paardenstal had hij in gebruik. In 1981 verhuisde hij naar een boerderij aan de Randweg.

Na een ingrijpende verbouwing die in goed overleg met monumentenzorg werd uitgevoerd begon assurantie- en makelaarskantoor Swinkels op maandag 29 december 1986 vanuit dit monumentale pand te werken en doet dat anno 2013 nog steeds.




















DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Pastorie aan de Kerkstraat
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De voormalige pastorie aan de Kerkstraat werd in 1852 in neo-classicistische stijl gebouwd. Het klokje in de daktoren werd gemaakt door Petit en Fritsen. In het interieur bevinden zich nog de fraaie houten lambriseringen. Een gedeelte van het gebouw deed in 1947 nog enige tijd dienst als tijdelijke burgemeesterswoning. Het gebouw werd vanaf 1973 betrokken door de Stichting Samenlevingsopbouw Deurne en kreeg toen de naam De Wan. Nu is er een makelaarskantoor gevestigd.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude PastorieDeurne.jpg
Getoond plaatje PastorieDeurne.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.465802° N, 5.796679° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.