U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pastoriestraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Oude ansichtkaart van de Kerkstraat, de huidige Pastoriestraat, waarop in het midden de vroegere jongensschool nog te zien is.
De Vlierdense kermis, met hier de draaimolen van Lebon-Swiggers, is een jaarlijks terugkerende gast in de Pastoriestraat. Foto coll. Peter van den Berk.
De Pastoriestraat met rechts de boerderij van Harrie van den Heuvel. Foto coll. gemeente Deurne.
De panden Pastoriestraat 9-11 waarin links de bekende dorpsfiguur Driekus Franssen woonde.
Het pakhuis van de Boerenbond moest wijken voor het gebouw van de Boerenleenbank/Rabobank.

De Pastoriestraat in Vlierden, die vroeger ook wel als de Kerkstraat, de Dorpstraat of kortweg de Straat werd aangeduid, dankt zijn naam aan de twee pastorieën die er staan.

Opvallende gebouwen

Tegenover de kerk vormen de beide naast elkaar gelegen pastorieën, waaraan de Pastoriestraat zijn naam te danken heeft, een markant punt in deze straat.

De oude pastorie van Vlierden op nummer 23 werd al in 1844 gebouwd in opdracht van pastoor Bruijsten. Lange tijd was de oude pastorie het woonhuis van de Deurnese wethouder Wim van Deursen.

De nieuwe pastorie van Vlierden op het adres Pastoriestraat 25 werd in 1925 gebouwd in opdracht van pastoor Gijzels en onder architectuur van de Amsterdammer Ed. Cuijpers. Dat Gijzels niet alleen gebrouilleerd was met dokter Wiegersma maar ook weinig geliefd was bij velen van zijn Vlierdense parochianen blijkt uit het feit dat zijn naam in de gevelsteen later werd weggekapt.

De waterstaatskerk dateert van 1846 en verving toen de oude naastgelegen schuurkerk. In de loop van de tijd onderging de huidige kerk enkele ingrijpende uitwendige veranderingen, vooral aan de voorgevel. Aan deze gevel vindt men een monumentaal kunstwerk, vervaardigd door de Vlierdens kunstenaar Frans Jacobs, voorstellende de vier evangelisten.

Het Sint-Lambertusklooster aan de Pastoriestraat 24-26 werd in 1906 ontworpen door de Erpse architect Heijkamps en gebouwd door de Helmondse aannemer Wijnen. In het voorjaar van 1907 betrokken de zusters van de Choorstraat in Den Bosch het klooster en bleven er tot 1953. Naast een liefdesgesticht voor bejaarden was aan het klooster ook de Vlierdense meisjesschool verbonden. Daarna bood het gebouw enige tijd onderdak aan repatrianten uit Nederlands Indië. Als huize De Vliert was het vervolgens van 1962 in gebruik als dagopvang voor geestelijk gehandicapten.

Enkele verdwenen gebouwen

Voordat in 1844 de oude pastorie gebouwd werd stond daar al van veel vroeger tijden het woonhuis van de pastoor. Op de oudste bewaard gebleven woninglijsten, die teruggaan tot 1736, is hier sprake van de woning van de pastoor. Tegenover zijn woning, ongeveer waar nu café Thijssen is, stond hier vroeger gedurende lange tijd de schuurkerk tot aan de bouw van de huidige kerk in 1846.

Het dubbelpand Pastoriestraat 9-11 huisvestte op nummer 9 de markante dorpsfiguur Driekus Fransen, aan wie Peter Vink in zijn Zwerftochten door de Peel in 1958 een lang artikel wijdde.

Op de kop van de Pastoriestraat stond vroeger de openbare lagere jongensschool. Na het gereedkomen in 1921 van het nieuwe lagere schoolgebouw aan de Schooteindseweg ging dit gebouw dienst doen als verenigingsgebouw. Toen het afgebroken werd dienden de vrijkomende stenen onder meer voor de bouw van de kiosk. Het was niet de eerste keer dat men in Vlierden nuttig gebruik wist te maken van sloopstenen. Bij de afbraak van de oude toren aan de Oude Torenweg in 1902 werd met het vrijkomende puin de Pastoriestraat opgelapt. In het natte seizoen veranderde deze straat namelijk dikwijls in een grote modderpoel.


Bewoners Pastoriestraat in 1955
Bewoner oude
huisnummer
nieuwe huisnummer
Cuijpers, Hendrikus en Marinus V.51 Pastoriestraat 1
Janssen, Josephus V.52 Pastoriestraat 3
Hermans, Engelbertus V.52 Pastoriestraat 3
Louwers, Petrus J. (Piet) V.53 Pastoriestraat 5
Otterdijk, van Wilhelmus V.54 Pastoriestraat 7
Franssen, Hendrik H. (Dricus) V.55 Pastoriestraat 9
Buijs, Gerardus G. V.56 Pastoriestraat 11
Ceelen, M.P. (Marinus) V.56a Pastoriestraat 15
van den Eijnden J. V.56b Pastoriestraat 17
Boerenbond Blanco Pastoriestraat 19
Wallen, van der Henricus (Harrie) V.59 Pastoriestraat 21
Deursen, van Wilhelmus (Wim) en Johannes (Jan) V.60 Pastoriestraat 23
Verrijt, Franciscus V.61 Pastoriestraat 25
Kemps, Peter V.62 Pastoriestraat 27
Verberne, Petrus V.63 Pastoriestraat 29
Franssen, Peter V.118 Pastoriestraat 30
Gorp, van Franciscus M. V.119 Pastoriestraat 26
School V.120 Pastoriestraat 24
r.-k. Kerk V.1 Pastoriestraat 22
Thijssen, Peter J. V.2 Pastoriestraat 20
Jacobs, Petrus M. V.3 Pastoriestraat 12
Heuvel, van den Jan V.3 Pastoriestraat 4
Kanters, Gerardus V.8 Pastoriestraat 2