Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Joannes Josephus Drost (1910-1991)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Pater Drost)
Ga naar: navigatie, zoeken
Pater Jan Drost
Pater Jan Drost.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Joannes Josephus Drost
Roepnaam pater Jan
Geboorteplaats Amsterdam
Geboortedatum 20 januari 1910
Overl.plaats Breda
Overl.datum 31 mei 1991
Beroep(en) rector

Joannes Josephus Drost (1910-1991) was twee perioden rector in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne.


Jan was een zoon van Henderikus Antonius Drost (1862-1949) en Helena Berendina Catharina Hofste (1872-1944). Zijn vader was hoofd van de school.
Jan was de vijfde van zeven kinderen, een meisje en zes jongens, waarvan er vier priester werden. Hij volgde de lagere school in Amsterdam en doorliep daarna op het Sint-Ignatius College de HBS-A. Na zijn eindexamen in 1927 kreeg een jaar bijles in Latijn, want hij wilde priester worden.

In september 1928 begon hij in Helvoirt het noviciaat. De eerste geloften legde hij af op 8 september 1930. Na het beëindigen van de filosofiestudie volgde in Teteringen de theologiestudie en hij werd op 27 januari 1935 tot priester gewijd. Hierna volgde de benoeming tot leraar en onderprefect in Sint-Jan te Soesterberg.
Eind maart 1940, vlak voor de oorlog, werd Jan benoemd tot novicemeester van de broeders in Uden.
In augustus 1948 werd hij de eerste missieprocurator van de provincie. Een procuur is een organisatie voor inkopen en verzenden en het regelen van reizen.

Jubileumviering op 7 november 1961 in de kapel bij het missiehuis Sint-Willibrord. Vlnr: Pater rector Jan Drost, pater Marinus Bouwmans (provinciaal en diaken), bisschop Bekkers en pater Antoon Verschuur (lid van het generaal bestuur in Rome en subdiaken). De misdienaars waren van het internaat.

Toen echter de nieuwbouw van het missiehuis Sint-Willibrord in Deurne klaar was werd hij er in juli 1954 de eerste rector. Slechts voor korte tijd, want al na drie jaar volgde zijn benoeming tot provinciaal.
Na de oprichting van de Belgische provincie SVD in 1962 keerde Jan weer terug als rector in Deurne. Hij werkte in Deurne tot 1965.
Hierna volgden een aantal jaren van provinciaal secretariaatswerk en van 1974 tot 1980 was hij tevens rector van de kleine communiteit in Sint-Jan te Soesterberg.

Hij was intussen 70 jaar en zijn gezondheid ging langzaam achteruit. Om die reden vertrok Jan naar Zuiderhout in Teteringen.

Op 31 mei 1991 overleed hij na een lang ziekbed in het Sint-IgnatiuszÍekenhuis te Breda op 81-jarige leeftijd. Hij werd begraven op het kerkhof in Teteringen.

Bewoners van het missiehuis[bewerken]

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.