DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Paul Gabrielstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Paul Gabrielstraat is een straat op het Deurnese bedrijventerrein Leemskuilen.

Het bedrijventerrein waar de straat deel van uitmaakt ontstond in de periode tussen 1967 en 1987, inclusief de daar liggende Jacob Marisstraat, Hendrik Mesdagstraat en dus de Paul Gabrielstraat. Deze straat verbindt de Gerard Bildersstraat met de Hendrik Mesdagstraat.

De drie genoemde straten vormden de eerste van de twee uitbreidingen van dit bedrijventerrein. Pas later zou men ook ten zuiden van het oost-west-lopende deel van de Leembaan nog een bedrijventerrein aanleggen, waar de Theo van Doesburgstraat, Jan Tooropstraat en Piet Mondriaanstraat deel van gingen uitmaken. De aanleg van beide bedrijventerreinen betekende de nekslag voor het Oude Stappad, een weg van middeleeuwse ouderdom. Met de aanleg van de eerste uitbreiding was al de Leemskuilenweg verdwenen.

Verklaring van de naam[bewerken]

Vrijwel alle straatnamen van dit bedrijventerrein zijn, net als een deel van de Sint-Jozefparochie, ontleend aan schilders. Paul Joseph Constantin Gabriël, die de roepnaam Constant had (1828-1903) was een schilder, tekenaar, aquarellist en etser, die behoorde tot de Haagse school. De naam Paul Gabrielstraat is dus foutief gekozen; de schilder heette feitelijk Constant Gabriel.