U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Peter Johannes Gerardus van Rixel (1943-2013)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Johannes Gerardus van Rixel
24.926.jpg
Foto's: collectie Fien Verrijt
Persoonsinformatie
Volledige naam Peter Johannes Gerardus van Rixel
Roepnaam Piet
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 2 mei 1943
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 11 maart 2013
Partner(s) (1) Hendrika Antonia de Wit (1944)
(2) Petronella Antonia Berkers (1939)
Beroep(en) stukadoor, stukadoorsconsulent
Stamboom.png Van Rixel
Tweede echtgenote Nellie Berkers.

Peter Johannes Gerardus (Piet) van Rixel (1943-2013) was ruim twintig jaar stukadoorsconsulent van Zuid-Nederland en delen van België en Duitsland.


Familie en Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Piet was het oudste kind uit het gezin van tien kinderen van de stukadoor Nicolaas Franciscus Josephus van Rixel (1916-1988) en Josephina (Jo) van Gemert (1919-2008).

Hij huwde op 25 maart 1966 in Roosendaal met Hendrika Antonia (Hennie) de Wit, (Roosendaal 16 november 1944), dochter van Martinus Pieter de Wit (Roosendaal 1909-1985 Roosendaal) en Anna Helena van de Pol (Den Bosch 1908-2003 Roosendaal).

Uit dit huwelijk werden twee zonen geboren:

  1. Peter, (1968) woont sinds 1992 in Thailand en is daar ook getrouwd.
  2. Heico, (1971).

Op 30 november 1973 werd de echtscheiding uitgesproken. Piet hertrouwde op 22 november 1974 in Deurne met Petronella Antonia (Nellie) Berkers, (Vlierden-Brouwhuis 29 april 1939), dochter van Petrus Berkers (1903-1944) en Hendrika Jacoba Voets (1904-1943). Nellie bracht uit een eerder huwelijk twee zonen mee:

  1. Peter (Peer), (1959).
  2. Ben, (1961).

Uit het huwelijk van Piet en Nellie werd een dochter geboren:

  1. Nicole, (1976).

Sociaal en Maatschappelijke activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Na de lagere school ging Piet naar de LTS, waaraan hij maar twee jaar onderwijs volgde. Zijn vader vond dat het tijd werd om het stukadoorsvak te leren en vanaf toen gingen vader en zoon samen de steiger op. Hij werkte 24 jaar als stukadoor, waarvan 5 jaar in Duitsland. In zijn vrije tijd volgde hij cursussen om zijn kennis van het vak uit te breiden en om uiteindelijk stukadoorsconsulent te worden. In 1980 had hij alle diploma's hiervoor bij elkaar.

Als consulent begeleidde hij ongeveer 100 leerlingen verspreid door Zuid-Nederland, België en Duitsland. Hij zag erop toe dat hun opleiding tot stukadoor volgens vastgestelde richtlijnen verliep. Tevens onderhield hij contact met 3 scholen in het rayon: Vught, Rotterdam en Nieuwegein. Daarnaast was hij 2 jaar leraar stukadoren in Vught, in zowel praktijk als theorie.

De leerlingen, die hij begeleidde, deden ook mee aan beroepswedstrijden voor stukadoren, zowel nationaal als internationaal. Deze wedstrijden vonden elke 2 jaar plaats, verspreid over de hele wereld, o.a. in Birmingham, Amsterdam, Taipeh, Lyon, St. Gallen en Montreal. Ze werden de "Skill Olympics" genoemd. Piet was jurylid tijdens het eerste jaar dat hij hieraan deelnam met een leerling. Dit was in 1989 in Birmingham. De tweede keer, in 1991 in Amsterdam, was hij zelfs voorzitter van de internationale jury. In 1999 vond voor Piet de laatste wedstrijd plaats in Montreal (Canada). Twee jaar later werd hij in Seoul (Korea) opgevolgd door Mans Wijnands uit Groningen.

Leuk om te vermelden is dat hij, toen hij consulent werd, het advies kreeg om een betere auto aan te schaffen, want met zijn lelijk eendje stond hij meer naast de weg dan erop.

Piet was, vanaf zijn veertiende jaar, ook lid van vakbond FNV, (vakgroep-raad voor stukadoors). Later werd hij actief lid. Hiervoor heeft hij ook de nodige cursussen moeten volgen, waaronder: vergadertechniek en spreken in het openbaar. Bovendien was hij penningmeester, secretaris en notulist. Toen de FNV overging in Abvakabo stopte hij met zijn activiteiten en bleef alleen lid tot 2002.

Hobby[bewerken | brontekst bewerken]

Advertentie: Fien Verrijt

Hobby's had hij ook. Hij kweekte met liefde en veel geduld bonsaiboompjes en hij werd lid van een hondenclub. Bij deze club, met de naam "Het Appèl", gaf hij op zaterdag en zondagmorgen les in opvoeden en gehoorzaamheid voor honden en hun baas. Dit heeft hij 20 jaar gedaan, waarvan 10 jaar samen met zijn vrouw Nellie.

Wonen[bewerken | brontekst bewerken]

Piet ging na zijn eerste huwelijk aan de Schutsboom wonen, waar vroeger zijn vader en grootvader Peter Johannes van Rixel ook met zijn gezin woonde. In 1968 verhuisden zij naar de Zandbosweg.

Na zijn scheiding kocht hij samen met Nellie het huis aan de Helmondseweg 76. Vanuit de verte is nog altijd te zien dat in zijn huis een stukadoor woonde. De schoorsteenkap op zijn huis is namelijk voorzien van een spaan.