U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Poertwa

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De dansmarietjes in 1977, het eerste jaar van optredens. In het midden Ine Scase die de leiding had over de groep. Foto beschikbaar gesteld door Cor Slaats die in dat jaar Prins Cor I was van carnavalsstichting De Kei.

Stichting showballet Poertwa, zoals de officiële naam luidt, is de naam van een groep met showballetdanseressen uit Liessel.

groepen[bewerken | brontekst bewerken]

Inmiddels (2017) bestaat Stichting Showballet Poertwa uit vijf groepen:

  • 1. Poertwa XS vanaf 6 jaar. Deze groep treedt o.a. op bij het door carnavalsstichting De Kei georganiseerde Kleintje Carnaval en de Kindermiddag op carnavalsmaandag.
  • 2. Poertwa NRG vanaf 11 jaar. Ook die treedt op bij Kleintje Carnaval en op carnavalsmaandag.
  • 3. Poertwa Voorselectie vanaf 12 jaar. Deze groep treedt o.a. als cheerleaders op bij de optocht van de Boerenbruiloft. Deze groep leert naast eigen dansen ook de dansen van het Showballet zodat een goede aanwas voor het Showballet gewaarborgd blijft.
  • 4. Poertwa D-Style vanaf 8 jaar. De dansmarietjes treden op bij het Prinsenbal van De Kei en gaan mee naar het Sleutelafhalen. Ook vergezelt deze groep De Kei bij andere activiteiten. Verder treedt deze groep op bij de avonden zoals genoemd bij groep 5.
  • 5. Poertwa Showdance vanaf 15 jaar. Het showballet treedt op tijdens de Lijsselse Aovenden, de Zwetsavond, de Lijsselse Middig (voor de ouderen) en Kleintje Carnaval. Daarnaast nog bij diverse zittings- en showavonden in binnen- en buitenland. Samen met de dansmarietjes van groep 4. zijn ze present bij de Receptie van de Prins.

Tot einde 2016 waren de namen van de groepen als volgt: 1. Kinderdansgroep, 2. Tienerdansgroep, 3. Voorselectiegroep, 4. Dansmarietjesgroep en 5. Showballetgroep.

het begin[bewerken | brontekst bewerken]

Het begin van Poertwa dateert van 1976. Ine Scase - Seijkens en Willy Scase wilden binnen Jongerensoos Den Instuif beginnen met dansmarietjes. Na een oproep tijdens een soosavond bleek er ruim voldoende belangstelling te zijn. Er werd muziek gezocht en een dans in elkaar gezet en er werd een start gemaakt met wekelijkse trainingen in gemeenschapshuis De Kastanje. In de carnavalsperiode van 1977 vielen de eerste optredens van de dansmarietjes van Jongerensoos Den Instuif te bewonderen , ook daarna bij de avonden georganiseerd door carnavalsstichting De Kei. De reacties van de danseressen en van Ine en Willy Scase waren nadien zo enthousiast dat werd besloten na dat carnaval van 1977 door te gaan.

Het was de tijd van het tv-programma Top Pop waarin met regelmaat Penney de Jager met haar showballet optrad. Mede dankzij die uitzendingen werd showdansen ongekend populair. Ook Ine en Willy Scase besloten een eigen showdansgroep te beginnen. Willy bedacht de naam Poertwa, een naam die is afgeleid van het Franse ‘pour toi’. Dat betekent: ‘voor jou’; enerzijds voor de danseressen in de groep zelf, het plezier van het dansen, en anderzijds voor het publiek waarvoor wordt opgetreden.

In een jaar tijd werden een nieuwe dansmarietjesdans en een nieuwe showdans met bijpassende kleding gemaakt. Om voldoende aandacht te kunnen besteden aan beide dansvormen, werd in 1981 besloten de groep in tweeën te splitsen: een dansmarietjesgroep en een showdansgroep. Ine trainde beide groepen en Willy zorgde voor muziek en techniek. Ine Scase volgde de leraressenopleiding bij Penney de Jager en ook nog de trainsteropleiding van de Federatie Nederlandse Danssport om optimaal voor de dag te kunnen komen.

afdeling van De Kei[bewerken | brontekst bewerken]

Na enkele jaren ontgroeiden de meisjes de soosleeftijd, maar ze wilden zeker niet stoppen met het dansen bij Poertwa. In 1980 werd besloten dat Poertwa verder zou gaan als een onderafdeling van carnavalsstichting De Kei. In oktober 1985 kreeg Poertwa een eigen dansstudio op het adres Hoofdstraat 13 in Liessel, achter het huis van de familie Scase. Voortaan kon Poertwa trainen in een echte danszaal met een volledige spiegelwand. Het harde werken wierp steeds meer vruchten af. Poertwa begon een bekende naam te worden en werd steeds vaker gevraagd voor optredens in en buiten Liessel. Beide groepen, zowel de dansmarietjes- als de showdansgroep, namen regelmatig deel aan toernooien en menige beker werd mee teruggenomen naar Liessel.

(inter)nationaal[bewerken | brontekst bewerken]

In april 1987 ging Poertwa zelfs de grens over om deel te nemen aan het Europacuptoernooi voor dans in Mannheim, Duitsland. Poertwa behaalde daar een tweede plaats in de categorie showdans. Nog datzelfde jaar, op 8 augustus 1987, volgde het tv-debuut van Poertwa met een uitvoering van de dans Cats in AVRO’s Toppop Discolympics. Dit smaakte naar meer! Poertwa meldde zich aan voor deelname aan de Soundmixshow van Henny Huisman. Na enkele auditierondes mocht Poertwa inderdaad deelnemen aan dit populaire tv-programma. Het werd een fantastische ervaring. Poertwa behaalde een vijfde plaats met de dans A Brandnew Day. De kijkers leerden en passant waar Liessel te vinden was. Ine antwoordde spontaan “Tussen Ommel en Griendtsveen”. Deze uitspraak is nadien nog vaak geciteerd. In juni 1991 ging het opnieuw de grens over, dit keer naar Lille in Frankrijk, waar de showdansgroep deelnam aan een grote optocht ter ere van de naamheilige van die stad. Verder mocht Poertwa in 1991 voor de tweede keer deelnemen aan Hennie Huismans Soundmixshow, dit keer met de dans Car Wash. Later dat jaar volgde nòg een tv-optreden en wel tijdens de jubileumuitzending ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de KNVB. In 1998 werd de showballetgroep van Poertwa voor de eerste keer Nederlands Kampioen Showdans. Meerdere Nederlandse kampioenschappen zouden volgen.

zelfstandig[bewerken | brontekst bewerken]

Poertwa groeide almaar en in de groep ontstond de behoefte om als zelfstandige club verder te gaan. Vanaf 9 oktober 1995 is Poertwa een zelfstandige stichting.

onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 werden zowel Ine als Willy Scase voor hun verdiensten, met name voor Poertwa, koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tien jaar daarvoor, op 7 september 1991 waren beiden, tijdens de receptie bij gelegenheid van het 3de lustrum van Poertwa, benoemd tot erekei van carnavalsstichting De Kei.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Jubileumboek Wat ne Kei is dat: 55 jaar De Kei, 30 oktober 2010