U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rapport Peelverkenning 1934

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 9 jun 2017 om 13:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met '400px|thumb|Detail van een van de kaarten, die als bijlagen dienden bij het Peelrapport. Het militaire '''rapport Peelverkenning...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Detail van een van de kaarten, die als bijlagen dienden bij het Peelrapport.

Het militaire rapport Peelverkenning 1934 werd op 22 oktober 1934 uitgebracht.


Op 16 augustus 1934 werd door de chef Generale Staf van de landmacht opdracht gegeven aan kapitein J.J.C.P. Wilson om een militaire verkenning te doen van de Peel en daarvan rapport uit de brengen.

De daadwerkelijke verkenning vond plaats van 3 tot 8 september 1934. Het als zeer geheim betitelde rapport telt 74 bladzijden en bevat ook een groot aantal kaarten als bijlagen. Het rapport gaat, nog uitgebreider dan het rapport Peelverkenning 1927[1], zeer gedetailleerd in op de terreingesteldheid in het hele Peelgebied, waarbij met name de militair-strategische belangen van de Peel gedetailleerd belicht worden. Het rapport speelde een grote rol bij de latere projectie en uitvoering van de Peel-Raamstelling.

In het rapport werden met name de aanwezigheid van de eeuwenoude boerenkuilen uit verdedigingstechnisch oogpunt als zeer waardevol aangemerkt en volgens dat rapport diende zo veel mogelijk te worden voorkomen dat die gebieden ontgonnen werden.

Naast de terreingesteldheid besteedde het rapport ook aandacht aan de afwatering en inundatiemogelijkheden van de Peel.

In het laatste hoofdstuk werden een aantal maatregelen aanbevolen om invloed uit te oefenen op de veranderingen in de Peel. Zo werd gewenst geacht dat de gemeenten, waterschappen en veenderijen in het Peelgebied, alvorens afwaterings- of ontginningsplannen uit te voeren, die eerst voor de leggen aan het departement van defensie. Ook werd jaarlijks contact tussen genoemde instanties en defensie raadzaam geacht. Verdere ontginning van de Peel werd destijds krijgskundig gezien niet raadzaam geacht. Ook verharding van wegen, zoals de zandweg tussen Helenaveen en Sevenum, moest worden voorkomen.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Het rapport is te vinden in het Nationaal Archief, toegang 2.13.53, Krijgsscholen onder inventarisnummer 308. Afbeeldingen van het originele rapport en de daarbij horende bijlagen, voornamelijk kaarten, zijn te raadplegen op de internetsite Peelbronnen.