U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Schouw 12

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op deze kaart van 1973 heeft het pand Schouw 12 nog huisnummer 11

De boerderij op het huidige adres Schouw 12 heeft een eeuwenoude geschiedenis.


De boerderij was bij de invoering van het kadaster in 1832 eigendom van de weduwe van Jan Crooijmans en werd toen bewoond door de ongehuwd gebleven broer en zus Johannes en Anna Maria Croijmans, kinderen van Hendrik Crooijmans, en de toen nog ongehuwde Jacobus Verbaarschot.

Later was haar zoon, de Bakelse winkelier en bakker Jan Crooijmans, de eigenaar. Na zijn overlijden werd het pand in 1867 verkocht aan Wilhelmina Verbaarschot, de weduwe van Antonie Manders.

Na het overlijden van de weduwe Manders ging het goed naar haar kinderen Johannes en Henrica. Bij een latere verdeling werd rond 1891 de kinderen van haar dochter Maria, gehuwd met Arnoldus van Beek, de nieuwe eigenaars. Dat waren Johannes Henricus van Beek en zijn minderjarige broer Antonie en zus Maria.

In 1904 besloten de kinderen Van Beek het zeer vruchtbaar bouwmanserf publiek te verkopen. Dat gebeurde op 1 juli bij inzet en op 8 juli definitief door de Gemertse notaris Van Kemenade in de herberg van Jos. Muffels in Bakel. Bij de boerderij hoorde toen 87.085 m² grond.[1] De nieuwe eigenaar werd toen Peter Slits.

Rond 1929 werden zijn kinderen, de later Bakelse wethouder Jan Slits, zuster Alena en Adrianus Maria Slits de nieuwe eigenaars.

In 1936 werd Adrianus Maria Slits alleen eigenaar, later diens zoon Harrie.

In 1829 had dit pand als adresaanduiding Molenhof 1.

Bronnen, noten en/of referenties