U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stichting Oranjevereniging Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Nieuwe Logo van Oranjevereniging Deurne

De Stichting Oranjevereniging Deurne werd op 17 juli 1911 opgericht om “De liefde tot het vaderland en vorstenhuis bij het opkomend geslacht aan te kweken en te bevorderen” , zo luidde de doelstelling.

Oprichting

Affiche van het eerste feest dat door Oranjevereniging Deurne georganiseerd werd.
Feest ter gelegenheid van de verloving van prinses Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld.
Foto: collectie Co Reijnders.

Ook vóór 1911 werden er in Deurne “Oranjefeesten” gevierd maar die werden dan telkens door een gelegenheidscomité georganiseerd. Vanaf 1911 veranderde dat. Op 17 juli van dat jaar werd de "Oranjevereniging Deurne" opgericht met als beschermvrouwe baronesse De Smeth van Deurne en burgemeester Klaas Laan als voorzitter. Het nieuwe “Oranjecomité “ zette voor Koninginnedag, dat toen nog op 31 augustus 1911 plaatsvond, een dagvullend programma in elkaar.

Organisatie andere festiviteiten

Naast de Koninginnedag zorgde het Oranjecomité ook voor andere vieringen zoals eeuwfeesten, vrijheidsfeesten, herdenking van heuglijke gebeurtenissen, huwelijken van leden van het koninklijk huis en jubileumvieringen.

Hoogtepunt en dieptepunten

Hoogtepunt tot nu toe was het bezoek van koningin Beatrix aan Deurne op 30 april 1986. Dieptepunten waren de afgelasting van de feesten in Deurne in 1934 “vanwege den rouw van het Koninklijk Huis wegens het overlijden van HM de Koningin moeder Emma” en de aanslag tijdens Koninginnedag op 30 april 2009 die plaatsvond in Apeldoorn waar een auto inreed op een optocht waar ook de Koninklijke familie deel van uit maakte, met acht doden tot gevolg. Hierdoor werden de festiviteiten in Deurne, en in vele andere plaatsen in Nederland, vroegtijdig gestaakt.

Tweede Wereldoorlog

Na een gedwongen rust van vijf jaar werd op 8 mei 1945 de eerste vergadering van het Oranjecomité na de Tweede Wereldoorlog gehouden. Eerder hadden verschillende prominente leden waaronder tandarts Berkvens aangegeven niet langer lid te willen zijn van de Oranjevereniging totdat vast zou komen te staan dat er bij alle bestuursleden sprake was van "vaderlandsliefde".

Eeuwfeesten

In 2011 vierde de Oranjevereniging Deurne, tegelijkertijd met Koninginnedag, haar eeuwfeest met een groots opgezette Royal Music Night op de Markt in Deurne en met een centrale rol voor de Koninklijke Harmonie Deurne (KHD).

Bron

  • Rob Weekers, Trompetter DAS dd 27 april 2011, pagina 3
  • Hans van de Laarschot (RHC-Eindhoven) Trompetter DAS 27 april 2011, blz 11
Leden en ex leden van de Oranje vereniging in 1950 met hun nieuwe voorzitter Wouter Kortooms en B en W van de gemeente Deurne. .
Foto: collectie Tonny Bekkers
Bezoek koningin Beatrix 1986 aan Deurne

Oranjefeesten in DeurneWiki

Externe Link