U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Theodorus Henricus van Heugten (1885-1971)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theodorus Henricus van Heugten (1885-1971)
Persoonsinformatie
Volledige naam Theodorus Henricus van Heugten
Roepnaam Dorus
Geboorteplaats Lierop
Geboortedatum 15 februari 1885
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 18 juli 1971
Partner(s) Petronella Kerstjens (1895-1972)
Beroep(en) landbouwer, organist
Bidprentje NBA

Theodorus Henricus (Dorus, Felen Dorus) van Heugten (1885-1971) was vele jaren organist in de parochiekerk van Vlierden.


Dorus was een zoon van landbouwer en caféhouder Felix Theodorus van Heugten (1851-1909) en Maria van de Laar (1854-1934). Zijn bijnaam in Vlierden was Felen Dorus. Op achtjarige leeftijd kwam hij met zijn ouders vanuit zijn geboorteplaats Lierop in Vlierden wonen. Hij huwde op 24 januari 1931 te Deurne met Petronella Kerstjens, (Maashees en Overloon 11 augustus 1895 - Deurne 17 oktober 1972), dochter van Willem Kerstjens (1860-1931) en Hendrina Cleophas (1871-1905). Uit dit huwelijk werd geboren:

  1. Felix Theodorus, (Deurne 17 januari 1934)

In 1920 was hij mede-oprichter van de Vlierdense fanfare Wilhelmina. Hij had een groot aandeel in de muzikale vorming van de Vlierdense jeugd. Voor twee en 'n halve cent per uur gaf hij hen muziekles.

Behalve organist was hij ook voorzanger. In 1949 werd hij bij zijn gouden jubileum als organist onderscheiden met de eremedaille in brons in de Orde van Oranje-Nassau. In 1964, bij zijn vijfenzestigjarig jubileum, mocht hij uit handen van pastoor Verrijt de pauselijke onderscheiding pro Ecclesia et Pontifice ontvangen.

Hij was ook lid van de Vlierdense vrijwillige brandweer en van de Vlierdense handboogvereniging Rozenjacht.

In november 1958 werd hij bij gelegenheid van zijn zestigjarig jubileum als organist in de Helmondse Courant in het zonnetje gezet. Het artikel opende met het volgende verhaal over hem.

Er is een tijd geweest dat Vlierden een pastoor had die nogal eens keef. En op 'n zondag was 't weer zover. Er werd van de preekstoel af danig op de beminde parochianen gemopperd. Toen de pastoor zijn sermoen had beëindigd en naar het altaar terugkeerde, speelde het orgel, zoals gewoonlijk. Maar „wat speelt u daar, organist", toornde de pastoor. De organist was Dorus van Heugten en hij speelde „Ik heb m'n hart in Zierikzee verloren"...

Hij begon op zijn dertiende jaar als organist en kreeg toen les van de organisten Kolkman en Tichon van de Lambertuskerk en de Heilig-Hartkerk in Helmond. Als organist in Vlierden was hij de opvolger van de overleden Lambert Fransen[1]
De gehaalde orgellessen werden afgesloten met een examen dat hij bij de paters Van den Elzen, Dobbelman en Callenbach in Eindhoven aflegde, laatstgenoemde was organist van de Sint-Jan in 's-Hertogenbosch. Graag had zijn muziekstudies willen vervolgen en componist willen worden, maar zijn vader had hem nodig op de boerderij.

Behalve organist, kerkkoorlid en voorzanger was hij onder pastoor Lorskens ook gedurende vijftien jaar koster van Vlierden.

Ook begeleidde hij komieken en muzikanten bij hun optreden in Helmond en elders.

Dorus van Heugten en zijn vrouw bezorgden ook vele jaren de Helmondse Courant in Vlierden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De naam van Lambert Fransen wordt genoemd in het krantenartikel van november 1958 bij gelegenheid van zijn zestigjarig jubileum als organist. Er kan in de Vlierdense bevolking van eind 19e eeuw geen Lambert Fransen geïdentificeerd worden. Mogelijk is hier Engelbertus Fransen (1828-1887) bedoeld. In het artikel wordt namelijk gemeld dat na het overlijden van organist Lambert Fransen het orgel enige tijd (had) gezwegen.