U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Antonius Adrianus Josephus Maria van Genabeek (1929)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Ton van Genabeek)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ton van Genabeek
11.134.jpg
Foto: collectie Ton Hartjens
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Adrianus Josephus Maria van Genabeek
Roepnaam Ton
Geboorteplaats 's-Hertogenbosch
Geboortedatum 2 augustus 1929
Beroep(en) burgemeester

Antonius Adrianus Josephus Maria (Ton) van Genabeek (1929) was burgemeester van Deurne van 1978 tot 1990 en woonde gedurende zijn ambtsperiode op het adres Helmondseweg 20a.


Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Genabeek werd geboren in een Bossche familie als zoon van Antonius Franciscus Cornelis Maria van Genabeek (1889-1969) en Antonia Kaskes.[1] Hij is gehuwd en heeft kinderen.

Opleiding en loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hij slaagde in 1955 aan de katholieke universiteit van Nijmegen voor zijn doctoraal examen sociale wetenschappen. Aan de Universiteit van Amsterdam volgde hij een postacademische studie Aziatische geschiedenis.

Van 1956 tot 1968 was hij leraar geschiedenis en aardrijkskunde aan het St. Ludgercollege in Doetinchem en daarna tot 1968 leraar geschiedenis en cultureel maatschappelijk leven aan de Pedagogische Academie in Roermond.
Van Genabeek was vanaf juli 1968 burgemeester van Dussen nadat hij twee jaar wethouder was geweest van de gemeente Melick-Herkenbosch. Tijdens zijn burgemeesterschap van Dussen was hij ook voorzitter van het streekgewest Land van Heusden en Altena en lid van het dagelijks bestuur van het stadsgewest Breda.

Op 1 januari 1978 maakte hij de overstap naar de gemeente Deurne, waar hij de overleden burgemeester Frans Hoebens opvolgde.

Ambtsperiode Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Hoogtepunten en opmerkelijke gebeurtenissen tijdens zijn drie ambtsperioden in Deurne waren:

Van Genabeek kreeg een golf van kritiek over zich heen van zijn eigen ambtenaren toen hij in 1988 tijdens de begrotingsbehandeling de stelling poneerde dat in het gemeentehuis drie keer zoveel gepresteerd zou worden met de helft van de ambtenaren als die een voorbeeld zouden nemen aan Agnes Grondman, de directrice van gemeentemuseum De Wieger.

Andere activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Ton van Genabeek was:

  • voorzitter van de Dr. Anna Terruwestichting,
  • voorzitter van het Zuidelijk Theater,
  • voorzitter van de Culturele Raad en
  • voorzitter van het Brabants Instituut Steunfunctie Kunstzinnige Vorming. Laatstgenoemd instituut werd mede door hem opgezet.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

In april 1988 werd burgemeester Van Genabeek benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De commissaris van de koningin mr. F. Houben speldde hem het onderscheidingsteken op.
Bij zijn afscheid ontving hij uit handen van loco-burgemeester Cor van Laarhoven de zilveren legpenning van de gemeente Deurne

Afscheid[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 september 1990 maakte Van Genabeek gebruik van de mogelijkheid om vervroegd uit te treden en nam hij afscheid. Hij werd per 20 oktober 1990 opgevolgd door Jan Smeets. Namens de gemeenteraad en de Deurnese bevolking bood het raadslid Annie van den Broek hem bij zijn afscheid een videorecorder aan. In gemeentemuseum De Wieger werd hem bij zijn afscheid een tentoonstelling aangeboden met werken van kunstenaar Ton Frenken, een van de favoriete kunstenaars van de burgemeester.

Bronnen, noten en/of referenties
Voorganger:
F.L.M. Hoebens
Burgemeester van Deurne
1978-1990
Opvolger:
J.W. Smeets