U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Waterpartij op het binnenhof van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De waterpartij voor het nood-trappenhuis aan de zuidzijde van het binnenhof
De vijver op het binnenhof met zicht op de nieuwbouw / commissiekamer achter bestaande gemeentehuis
het binnenhof gezien vanuit de lucht

De waterpartij op het binnenhof van Deurne bevindt zich op de open binnenhof van het gemeentehuis aan de Markt 1 in Deurne.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Achter het bestaande gemeentehuis zijn in 1985-1986 een tweetal enigszins geknikte nieuwbouwblokken gerealiseerd. Aan de Martinetstraat en achter het voormalige postkantoor aan de Raadhuisstraat. Deze bouwblokken formeren als het waren een binnenhof achter de bestaande bebouwing. Ter verbinding van de "geknikte nieuwbouwblokken" werd in de binnenhof een bouwblok gerealiseerd waardoor deze binnenhof in twee stukken werd verdeeld. Het eerste gedeelte achter het gemeentehuis en het voormalige postkantoor, en omsloten door de nieuwbouwblokken, werd overdekt en vormt op deze wijze de centrale hal. Het tweede gedeelte is een open binnenhof dat aan de zuidzijde is afgesloten door een nood-trappenhuis van de woningen.

Waterpartij[bewerken | brontekst bewerken]

Het open binnenhof, ingericht met een terras, werd zodoende een onderdeel van deze "cirkelstructuur". Tegen de buitenwanden van het noodtrappenhuis van de achterliggende woningen werd een plastiek geplaatst waar water over naar beneden loopt.

Het is een waterpartij met waterval tegen een natuurstenen wand met verlichting, als intermediair tussen dit waterplastiek en de buitenste cirkel van het terras werd in de vijver een rechte balk aangebracht, ook van natuursteen. Dit alles is te zien vanuit de commissiekamer in het gemeentehuis.

Het kunstwerk is in 1985 geplaatst. De beeldende kunstenaars Driek Wiecherink en Dirk Müller, beide afkomstig uit Amsterdam, waren verantwoordelijk voor de uitvoering.

De cirkels zijn een bindend element tussen de verschillende hoekverdraaiingen die het complex kenmerken.