Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Wie wat waar

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling plaatst regelmatig oude foto's (zie hieronder) in het Weekblad voor Deurne onder de rubriek Wie wat waar.

Op donderdagochtend zijn leden, onder regie van de werkgroep Beeld en Geluid, in het heemhuis actief met beeldherkenning. Soms zijn er foto's bij waar niemand iets over weet te zeggen of waarvan de werkgroep nog graag aanvullende informatie wil hebben. Van die foto's wordt hier een selectie getoond en u krijgt de gelegenheid om aanvullende informatie te geven. Dat kunt u op vier verschillende manieren doen:

  1. door deze pagina te bewerken en hier bij de juiste foto de aanvullende gegevens toe te voegen, of
  2. door de bij deze pagina horende overlegpagina te bewerken en daar de aanvullende informatie te geven, dan wel even het fotonummer vermelden, of
  3. door een mailtje te sturen, klik hier: mail
  4. een telefoontje naar Hans of Anneke van Hoek tel. 0493-315191
Foto 02.401: R.-K. Technische School Deurne, Timmerklas T2B in 1967. Wie zijn deze jongens en waar is deze foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van Luuk Keunen).
Foto 09.175: Op deze Avondvierdaagse in juli 1965 wordt stevig doorgelopen door deze groep meisjes. Wie kent deze meisjes en waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van Ton Hartjens .
Foto 18.900: Moeder met drie kinderen staan gereed om gefotografeerd te worden. Wie kent deze mensen en waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van Willem Wijnen. *Tekst geplaats door RinivD. Vlnr: Jaan Hermans, Miet Hermans-Gruijters (echtgenote van Francis Hermans (1886-1963), Rika Hermans en Frans Hermans. ---
Foto 18.960: Dit gezin met zes personen poseert tussen de bomen voor de fotograaf. Bij het Beeldarchief ontbreken de gegevens die bij deze foto passen. Welk gezin is dit en waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van Willem Wijnen.
Foto 20.525: De bekende Deurnenaar Grard Sientje temidden van een groep jongeren. Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. Ook is niet bekend waar en wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van de Gemeente Deurne).
Foto 23.933: Optreden van de KDO in 1958. Wie kent deze meisjes die hun kunsten vertoonden op het podium in zaal Rust Roest? Ook is niet bekend wanneer deze foto is gemaakt.
Foto 25.788: Melkcursus in Deurne. Onbekend zijn de personen die aan deze cursus hebben deelgenomen en de overige personen die op de foto staan. Ook vragen wij waar en wanneer de foto is gemaakt? (Foto komt uit de collectie van de familie Geelen). Bekend zijn en geplaatst door 77.166.249.40: Harrie Kuipers (kasteel), Tonia Koppens, Frans Schreurs, Willem van Deursen, Nel Geenen en Martien Pijnenburg.
Foto 19.464: Moeder en dochter samen op de stoel voor de foto die de fotograaf gaat maken. Wie zijn zij en waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer. *Op 15augustus reageerde Piet van Bree en gaf de volgende informatie: Het zijn vlnr.: Jo Werts-Mastbroek (zie foto: 24.775) en Stien van de Westerlo-Werts. Deze foto is gemaakt bij de familie Van de Kerkhof-Verhagen aan de Vlierdenseweg (zie foto: KerkhofVerhagen).---
Foto 02.401: Deze drie meisjes staan in hun zondagse jurken, onder de wasdraad, in de tuin. Wie zijn zij en waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatiefkomt uit de collectie van de Oudheidkamer.)
Foto 02.434: Deze foto met leerlingen en twee zusters is genomen in de Sint-Jozefparochie. Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer.)
Foto 31.311: Deze jongelui hebben het heel gezellig tijdens een autoritje. Het Beeldarchief is op zoek naar degene die op de deze foto staan. Ook willen we graag weten waar en wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van familie Tielens-van Baars.)
Foto 31.673: Deze familie: vader, moeder, dochter met vriend of zoon met vriendin? Wie kan ons laten weten wie zij zijn en waar en wanneer de foto is gemaakt. (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Heemkundekring.)
Foto 31.701: Een groepsfoto van kinderen en twee leerkrachten van school Roesbeek uit Walsberg. Wie kan ons helpen aan de namen van de kinderen en wanneer de foto is gemaakt? De leerkrachten zijn: links meester Martens en rechts juf Hubens. (Foto komt uit de collectie van Mieke Topeeters-Rooijakkers uit Buggenum (L).)
Foto 31.703: Deze mensen zijn in het gras neergestreken om deze foto te laten maken. Onbekend is wie zij zijn en waar en wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van Mieke Topeeters-Rooijakkers uit Buggenum (L).)
Foto 01.515: Helenaveen, ouders in vergadering met dhr. Stuiver, hoofd van de Protestantse school Helenaveen . Wie zijn de ouders die in gesprek zijn met dhr. Stuiver? Wanneer is deze foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van de gemeente Deurne.) *Vanaf 21 juni 2018 reageerden Annie Klerks, Nelly Kastelijn, Riki van Mullekom-Bakker (allen uit Helenaveen), Gusta Lamers-Bartels (Neerkant) en Dhr. Stuiver en zijn dochter Eke en gaven de volgende informatie: Op de Openbare school in Helenaveen werd door Dhr.Stuiver, hoofd der school, lesgegeven aan ouders in de strategie van taal en rekenen en algemene ontwikkeling. Dit was een groot succes. Ook de ouders van de Katholieke school in Helenaveen wilden graag van Dhr.Stuiver les krijgen. Op de foto volgt deze groep met veel belangstelling zijn les in 1976. Vlnr.: NN, en NN (twee personen op de voorgrond), Riki van Mullekom-Bakker, Lucie van der Zwaan-Maassen (met bril), Mina van Horen-van der Zwaan (met bril), Anna Luijten-van der Zwaan, Lida Brouwer-Noordegraaf, Beth Crommentuijn-van Mullekom, Gusta Lamers-Bartels en dhr. B. Stuiver.
Foto 02.345: Deze trotse moeder met haar twee zonen poseren voor de fotograaf. Welke familie is dit en waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer.) Bij Wie wat waar is een verkeerde oplossing gegeven. Wij zoeken nog naar de juiste namen.
Foto 09.632: Een klas van de R.-K. Technische School Deurne, september 1960. Namen die bekend zijn: Toon van Dijk, Piet Pluim, Anthony Kuypers en Theo de Wit. Wie zijn de andere jongens die op deze foto staan? (Foto komt uit de collectie van Lambert Göertz.) *Vanaf 31 mei 2018 reageerden Piet Pluijm, Harrie van Haandel, Theo Jacobs en Jan van den Heuvel en gaven de volgende informatie: Het zijn leerlingen van 2B - metaal, voor de hoofdingang van de R.-K. Technische School Deurne aan de Haspelweg, schooljaar 1960-1961.
Vlnr. 1e rij: Harrie Aarts, Harrie Bankers, Piet Bankers, Karel van Bommel, Jan Boerenkamps (Vreekwijk)), Theo Claassen, Henk Crooijmans en Toon van Dijk.
2e rij: Tom van Dijk, Lambert Goertz, Harrie van Haandel, Harrie Habraken, Piet Hebben, Jan van Helden en Piet van Helden (tweeling), Hans van den Heuvel en Jan van den Heuvel.
3e rij: Theo Jacobs, Han van Kempen, Boudewijn van de Kroon (Helenaveen), Antonie Kuijpers, Theo van Lieshout, Hub van Loon, Piet Manders, Jan Martens, Henny van Neerven en Henri van de Westerlo.
Foto 31.325: Dit gezin met zes kinderen staan en zitten allen klaar tot de fotograaf de foto heeft genomen. Bij het Beeldarchief is niet bekend welke familie dit is en waar en wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van Miet van Deursen-Kuijten.)*Op 9 juni 2018 reageerde Bennie van den Berg uit Gemert en gaf de volgende informatie: Het gezin van Gerardus Verstegen 1891-1963) en Anna Maria de Mulder (1888-1994), circa 1937. Vlnr.: Voor: Gertruda Martina (1923-1945), Riek (1931-1994), vader Gerardus, moeder Anna Maria, Johanna Hubertina (1926-1977 en Martinus Petrus Johannus (1924-1969). Achter: Martina Maria (Miet) (1922-2006) en Maria Johanna (An) (1918-1995) (de moeder van Bennie die informatie gaf).
(Foto is niet geplaatst in Het Weekblad voor Deurne, oplossing al bekend.)
Foto 02.382: Het middelpunt op deze foto is de dochter die afscheid neemt van haar familie om in te treden als zuster. Welke familie staat hier op de foto en wanneer is tante zuster vertrokken? Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer.*Vanaf 7 juni 2018 reageerden Mia Martens-van de Kruijs, Leo Wijnen, Bernard en Ineke Ploegmaker-Wijnen, Frans en Thea Arts-Huijs (Helenaveen) en Nelly Wijnen en gaven de volgende informatie: Groepsfoto ter gelegenheid van de plechtige communie van Truus Wijnen, dochter van Johannes (Jan) Wijnen (1888-1979) en Marie Wijnen-van Essen. Opsomming van de nummers: 1. Hans Wijnen (zoon van 15), 2. Martien (Sol) Arts (zoon van 17), 3. Ardie Wijnen (dochter van 16), 4. Piet Wijnen (zoon van 16), 5. Marietje Wijnen (dochter van 16), 6. Betsie Wijnen, (dochter van 13), 7. Jan Wijnen (zoon van 13), 8. vader Jan, 9. Truus Wijnen, 10. moeder Maria, 11. Jo Arts (zoon van 17), 12. Frans Arts (zoon van 17), 13. Jan Wijnen, 14. Betje Wijnen-Janssen (echtgenote van 13), 15. Fien Wijnen-Hendrikx (echtgenote van 16), 16. Nol Wijnen, 17. Rina Arts-Wijnen, 18. Anneke van Mullekom-Wijnen (echtgenote van 19), 19. Johan van Mullekom, 20. Mia Arts-Wijnen, 21. Francien Vermeulen-Wijnen, 22. Jo Heuijerjans-Wijnen, 23. Marie van Essen-van Oorsouw (echtgenote van 25), 24. Mia Wijnen-Huijs (echtgenote van 26), 25. Johan van Essen, 26. Harrie Wijnen, 27. Albert Wijnen, 28. Antoon van Essen, 29. Antje van Essen-Kilwinger (echtgenote van 28) en 30. Leentje Wijnen-van Bakel (echtgenote van 27).
Foto 02.394: Stropakkenpers van de Boerenbond Deure. Welke personen zijn hier aan het werk en wanneer is de foto gemaakt. (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer). *Op 7 juli 2018 reageerden Peter Derks en zijn vader Richard Derks en gaven de volgende informatie: Op deze stropakkenpers werkten in 1942 vlnr.: onder: Tjeu Hezemans (Milheeze), Koen Bokhorst, ? Verhoeven, Willem van Moorsel (Oude Graaf), NN en Tinus Meulendijks. Boven: Bert Derks (oom en broer van Peter en Richard die informatie gaven) en Mart Thoonen (onderduiker bij fam. Derks).
Bronnen, noten en/of referenties