U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Zerkenpaal

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zerkenpaal. Foto Bernard Ploegmakers.

De Zerkenpaal is een grenspaal die in het “Tractaet van Venlo” in 1716 helemaal geen rol speelde en ook niet werd vermeld. Deze paal is pas geplaatst na 1815. Toen werden de twee dorpen Horst en Sevenum (delen van de opgeheven Heerlijkheid Horst) een zelfstandige gemeente. Daardoor moest de grens tussen Venray en Horst in het kader van de invoering van het Kadaster, worden vastgesteld. Hier werd de toenmalige grens tussen Venray en Horst gemarkeerd.


Brede zwarte steen[bewerken | brontekst bewerken]

In de “Toponomy van de Venrayse Peel” lezen we “Zerkenpaol” : dit is het punt, waar de Venrayse, Horster en Deurnese gemeentegrens bij elkaar komen. Toen de brede zware steen, plat van vorm, werd gezet -werd volgens de volksmond- door de aanwezige landmeters, schepenen en parlementariërs gezegd: hier begraven we onze onenigheden! En daarna was er van geen ruzie meer sprake in dit gebied.

Grens tussen Venray en Horst[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit deze grenssteen kunt u in oostelijke richting de zichtlijn zien waarlangs de grens loopt tussen Venray en Horst. Die ligt in de wegberm ten noorden van de huidige weg naar Ysselsteyn. Doordat de exacte locatie van de Zerkenpaal onder het asfalt van de weg ligt, is de huidige reconstructie van de grensmarkering enkele meters naar het westen verlegd. De provinciegrens loopt in noordelijke richting door de bosrand op ca. drie meter vanaf de insteek. In zuidelijke richting loopt de provinciale grens richting Griendtsveen midden door het trafogebouwtje bij de spoorweg.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Werkgroep "De historische Peellimieten 1716"