U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Antislipschool

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De genodigden luisterden aandachtig naar de toespraak van Rob Slotenmaker
De schuiver van burgemeester Hoebens.
De jonge DAF-directeur Martien van Doorne (niet op de foto) was een van de vele toeschouwers.
Foto's: gemaakt door Ton Hartjens - collectie gemeente Deurne

De antislipschool was in de Rakt op de hoek van de Ooftweg en de Raktseweg.


Op dinsdag 1 september 1964 gleed burgemeester Hoebens met een grandioze schuiver door het lint en verklaarde op die manier de nieuwe antislipschool in Deurne voor geopend.

Rob Slotemaker die al een antislipschool had op het racecircuit in Zandvoort, presenteerde na enkele maanden van voorbereiding op die manier zijn tweede antislipschool aan een enthousiast publiek. De ervaring van Zandvoort had bewezen, dat er steeds meer belangstelling kwam tot het volgen van een cursus, waarin men kon leren hoe te handelen in bepaalde slipsituaties.

De (anti)-slipschool was volgens een nieuw principe gebouwd. Het was géén doorlopend circuit geworden, géén krakeling, zoals toen bij de meeste scholen het geval was, maar een groot rechthoekig terrein, dat door een speciale behandeling slipgevaarlijk was gemaakt. Het oppervlak werd gewoon met water glad gehouden.

De eigenlijke slipbaan was ongeveer 100 meter lang en was net zo breed als een normale weg. De aanlooproute was ook 100 meter. Op het wegdek was een bijzonder glijmiddel aangebracht. Daarop was een dun laagje olie gespoten. Om het schuifeffect nog wat te verhogen werd het geheel nog eens ruim met water besproeid. Sneller dan 50 km per uur werd er niet gereden. Aan het eind van de weg lag een rond pleintje waarop men kon keren. Simca's en DAF's vormden er het lesmateriaal.

Dat er voor de cursus van de Deurnese antislipschool belangstelling bestond, bleek wel uit de lange wachtlijst. De slipcursus duurde een dag, 's morgens om negen uur begonnen de kandidaten en ze beëindigden de "glijdag" om vijf uur. Ze waren dan bekwaam genoeg om in alle voorkomende situaties uit een slip te komen.

Op een nog onbekend moment is de antislipschool voortgezet door Ed Eliasar die volgens de registers van de Kamer van Koophandel zijn activiteiten op 17 december 1979 staakte.

Anno 2016 is het terrein totaal overwoekerd en in gebruik als homo-ontmoetingsplaats.