U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

't Veld van Os

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
't Veld van Os op een topografische kaart van 1905[1]

't Veld van Os is een oud toponiem, dat gebruik werd voor het terrein ten noorden van de kruising van de Rechte Heitraksedijk met de Astense Aa.


De vroegste vermelding als zodanig van dit toponiem dateert van 1576. Ton Spamer legde ook verband tussen deze benaming en de vermelding uit 1443 van after Geritscamp van Osse.[2]

't Veld van Os speelde een belangrijkse rol in de autobiografische beschrijvingen van Martinus van de Mortel. In zijn boek Peellanders verhaalt Van de Mortel hoe zijn grootvader Martinus van der Linden dat veld, half beemd en half moerassige hei, rond 1870 had gekocht.

Dat Veld van Os in eigendom te bezitten was lang Grootvaders wensch geweest. Nu zijn eenig kind getrouwd was met een jonge noeste heiboer was het hem gelukt het perceel van de gemeente los te krijgen. Driek, voor geen handenarbeid bang, zou de hei bij stukjes en brokjes tot bouwland omwerken. Ieder jaar een gedeelte. Nu de lentezon eens lekker door de gure wolken brak, was Driek begonnen met een sloot voor scheiding te graven. Grootvader was er met de kleuters op afgestapt om het werk te zien en met Driek te bespreken de plannen waarover hij zoo vaak gedroomd had.

In het boek beschrijft Van de Mortel ook hoe zijn grootvader en bremstruiken plukte en hoe er de koeien getuid werden.[3]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Detail uit kaart 693 van: Grote Historische Atlas Noord-Brabant
  2. Ton SpamerEen karretje op den zandweg reed…, Deurnese toponiemen uit de periode 721-1900, Deurne, 2010.
  3. Op 1 juli 1888 werd bij een boedelbeschrijving van de nalatenschap van Anna Maria der Linden, de moeder van Martinus van de Mortel, sectie H 2205, 't Veld van Os, genoemd.