Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

't Vlierdens Amateur Toneel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

't Vlierdens Amateur Toneel ('t VAT) is een toneelvereniging in Vlierden.


Naamgeving[bewerken]

De naam “'t Vlierdens Amateur Toneel” dankt de vereniging aan een prijsvraag die werd uitgeschreven. De naam werd gekozen uit vele inzendingen en is bedacht door Harry Vermunt (ook bedenker van het JAV).

Oprichting[bewerken]

Tijdens repetities en uitvoering van een toneeluitvoering vanuit de KVO is het idee geboren om een toneelvereniging in Vlierden op te richten. Uiteindelijk hebben Henri Swiggers, Ria van der Heijden en Jan Verbaarschot het voortouw genomen, een bestuur gezocht en gevonden. Het eerste bestuur bestond uit:

Regisseur werd: Ria van der Heyden
De kosten van de oprichting werden voorgefinancierd door carnavalsvereniging de Dorstvlegels.

Geschiedenis[bewerken]

Via het Vlierdens contactblad 't Trommeltje zette het bestuur een ledenwerfcampagne op touw. Eerste toneelstuk wat opgevoerd werd was "Mister doe hetzelf".

De zolder van de loods van Toon en Marleen Jacobs, zonder verwarming, sanitair enz., werd het eerste repetitielokaal van de toneelvereniging. Tijdens repetities werd Koffie en andere dranken door de leden zelf meegebracht.

Op 2 november 2006 startte ’t VAT het proefproject “Stop het Pesten” met de eenakter “Impact”. Volgens signalen uit het onderwijs en jeugdverenigingen neemt het fenomeen “pesten” steeds ernstigere vormen aan. Met deze eenakter probeerde ’t VAT een bijdrage te leveren aan het terugdringen van dat probleem.

Speellijst[bewerken]

  • “Mister doe hetzelf”
  • Maart 2006: toneelspel “Cocktails en Graffity”
  • Maart 2007: “Boerenbont en Rode Lampjes”.
  • Maart 2008: “Ketchup en Sangria”
  • Oktober 2008: De jeugdgroep van 't VAT stond voor het eerst op de planken met “De geheimzinnige deur naar Griezelland”.
  • 31 oktober 2010: Toneelstuk “Geen Paniek; Kledder en de Bock op de Catwalk” van Margreet Lenstra in zaal Thijssen in Vlierden met een heropvoering op zondag 12 december in het Cultuurcentrum Martien van Doorne.
  • Maart 2011: Toneelspel “Culinaire Catastrofe”.
  • 8, 9 en 11 maart 2012 in het Gerardushuis in Walsberg: Thriller “Een onbeschreven blad” van Ton Davids met regie van Elies van Doorn.

Externe link[bewerken]