U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Expositie 900 jaar bestuur in Deurne; Geschiedenisles in een notendop

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf 900 jaar bestuur in Deurne)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Expositie 900 jaar bestuur in Deurne; Geschiedenisles in een notendop was een tentoonstelling in het Heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling die in 2010 werd georganiseerd.


Op zondag 10 oktober 2010 opende wethouder Nicole Lemlijn het tweede deel van deze tentoonstelling in het Heemhuis. Een geschiedenisles over Deurne in een notendop voor volwassenen en kinderen. Zij onthulde een portret van gemeentesecretaris Joseph Louis Janssens (1835-1916) die D'n Bismarck werd genoemd, en meer dan vijftig jaar gemeentesecretaris in Deurne was. Er waren een aantal vitrines met informatie, kaarten en documenten hoe Deurne in de loop der negen eeuwen bestuur veranderd was.

Vrijdag 8 oktober 2010 had burgemeester Daandels in de hal van het gemeentehuis het eerste deel al deze expositie over 900 jaar bestuur in Deurne geopend. Het deel in het gemeentehuis richtte zich voornamelijk op de organisatie van het bestuur en wat daarmee samenhing. Met documenten, akten, prenten, kaarten, foto’s en attributen werd in het gemeentehuis 900 jaar bestuur van Deurne in beeld gebracht. Het merendeel was veilig opgeborgen in vitrines.

Bij de tentoonstelling verscheen een informatieblad wat er was te zien . Tevens prijkten er negen schilderijen van voormalige burgemeesters aan de pilaren van de hal.

Het tweede deel in het Heemhuis aan de Stationsstraat ging in op wat dat bestuur tot stand had gebracht. De tentoonstelling was samengesteld door Ludo Boeije, Pieter Koolen, Pierre van de Meulenhof en Anton Vissers in samenwerking met Ton Spamer.