U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Aloijsius Louwers (1918-1971)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aloijsius Louwers
Persoonsinformatie
Volledige naam Aloijsius Louwers
Roepnaam Louis
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 16 augustus 1918
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 19 oktober 1971
Partner(s) Wilhelmina Catharina van Bommel (1920-2010)
Beroep(en) agrariër
Stamboom.png Louwers
Huwelijk van Louis en Wilhelmina.
Foto: collectie Harrie Biemans
Rijvereniging Rust Roest met Louis Louwers voorop tjdens het gouden jubileum van de Fraters van Tilburg.

Aloijsius (Louis) Louwers (1918-1971) was agrariër aan de Bakelseweg en een succesvol commandant van de Deurnese rijvereniging Rust Roest.


Louis was een zoon en het jongste kind uit het gezin van de landbouwer Antonius Louwers (1871-1953) en Francisca Michels (1878-1970) en een broer van juffrouw Louwers (bekend van de Bewaarschool aan de Visser. Hij groeide op aan het Kerkeind A.458 en A.500. Later verhuisde ze naar Bakelschedijk D.149.

Hij huwde met Wilhelmina Catharina (Mina) van Bommel, (Deurne 24 november 1920 - Bakel 17 januari 2010), dochter van Wilhelmus van Bommel (1880-1971) en de Bakelse Maria Cornelia Verbakel (1882-1954).

Ze kregen samen vijf kinderen, drie dochters en twee zonen.

Kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1945, werd de nog jonge boer Louis Louwers commandant van de rijvereniging Rust Roest. Een half jaar later werd Johannes Petrus van Dinter (1901-1967), leraar Grieks aan het klein Seminarie Beekvliet te Sint-Michielsgestel en een groot vriend van de paardensport, pastoor in de oude parochie van Deurne. Bezield door de grote liefde van de pastoor voor het paard en de ruitersport ontwikkelde Louis zich tot een bekwaam commandant.

Onder zijn leiding beleefde rijvereniging Rust Roest haar eerste grote bloei. Louis Louwers, die veel gevoel had voor het mooie in de bewegingen van het paard en het samenspel van paard en ruiter, leidde samen met pastoor Van Dinter de oefeningen en voerde het Deurnese achttal van de ene triomf naar de andere. Onder zijn commando werd rijvereniging Rust Roest meermalen bondskampioen en eenmaal landskampioen.

Louis was ook enige tijd bestuurslid en voorzitter van "Rust Roest". Eenmaal getrouwd trad hij in 1954, ook al vanwege de drukke werkzaamheden op zijn bedrijf, terug als commandant en voorzitter maar bleef nog wel als invaller beschikbaar. Ook de verrichtingen van de rijvereniging bleef hij met grote belangstelling volgen. Op de vergaderingen van "Rust Roest" ontbrak hij nooit.

Op dinsdag namiddag 19 oktober 1971 overleed hij op slechts 53-jarige leeftijd in zijn boerderij aan de Bakelseweg en daarmee verloor de vereniging een van de krachten die in Deurne de landelijke ruitersport groot hebben gemaakt.

Op vrijdag 22 oktober daaropvolgend droegen familie, vrienden en bestuur en leden van de rijvereniging de oud-commandant naar zijn laatste rustplaats.