U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Amer

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De in aanbouw zijnde Amer, gezien vanaf de windmolen van Zeilberg. Van de te slopen gebouwen is alleen Peelstraat 8 nog op deze foto te zien.

De straat Amer in de rivierenwijk van de Koolhof in Deurne is een lusvormige straat die aantakt op de Maassingel.


De woningen in de Amer (en de aangrenzende Dintel) zijn betonnen prefabhuizen, gebouwd door de aannemer IBC. Ze hoorden tot de eerste sociale woningbouwwoningen in de Koohof. Het initiatief tot de bouw van deze huizen, evenals dezelfde soort huizen rondom de Antoon Coolenlaan, werd door het gemeentebestuur genomen omdat woningbouwvereniging Bergopwaarts niet genoeg tegen de woningnood deed. Toen het gehele gemeentelijke woningbezit van meer dan 2000 woningen aan Bergopwaarts eind jaren 70 overgedragen werd, kwam Bergopwaarts in een professioneel vaarwater terecht en werden deze woningen onderdeel van Bergopwaarts.

Het plan Amer en Dintel voorzag in gridvormig geplaatste rijwoningen, als geheel omgeven door een groene zone langs de Zeilbergsestraat, Maassingel, Deltasingel en in beperkte mate langs de Dintel. Om dit plan van een groene rand qua ontwerp 'zuiver' te kunnen uitvoeren moesten twee woningen aan de Zeilbergsestraat en drie aan de Peelstraat (die de huidige parkzone tussen Amer en Deltasingel volgde) worden gesloopt. Puur voor de benodigde ruimte was dat eigenlijk niet of nauwelijks nodig geweest. Het ging om Zeilbergsestraat 101, Zeilbergsestraat 93 (wel aangekocht, maar pas in 1994 gesloopt), Peelstraat 15, Peelstraat 11 en Peelstraat 8. Het laatste pand raakte aan het aangrenzende plan voor de Deltasingel. Door onder meer de aanleg van de gewenste groenzone tussen Amer en Deltasingel verdween de Peelstraat in zijn geheel, maar is als groenstrook nog herkenbaar.