U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Muziek-, zang- en dansvereniging Animato

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Animato)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toon Koolen wordt gehuldigd als diamanten koorzanger op vrijdagavond 30 november 1979 met pastoor Van de Ven.

Animato is een muziek-, zang- en dansvereniging uit Zeilberg.


De oprichters van Animato van het eerste uur waren Frits van Loon, Martien Keunen, Jan van de Berkmortel en Frits Knapen.

In eerste instantie was het alleen een gemengd koor, later uitgebreid werd het uitgebreid met kinderkoor De Peelrakkers, Zeilbergs Jongerenkoor, accordeonvereniging Animacordia en ritmische Dansgroep ’t Konkooier.

  • De vereniging werd op 19 maart 1961 opgericht als een profaan gemengd koor. In 1968 fuseerde Animato met het kerkkoor van de Zeilberg. De zangvereniging bestond toen uit twee geledingen: de koren Animato en Vela Monte.

Van 1961 tot 1987 was Martien Keunen voorzitter van Animato. Hij zorgde voor uitwisseling en vriendschapsbanden met koorleden en gezinnen van Valurile Dunarii in de stad Braïla.

  • In 1968 ‘fuseerde’ Animato met het R.K. Kerkkoor van de St.-Willibrordusparochie in Zeilberg.
  • In 1984 werd Elly van Doorne-Derix beschermvrouwe van Animato, een functie die later overgenomen werd door haar dochter Nicole.
  • In augustus 1992 bracht een gelegenheidskoor van Animato een veertiendaags bezoek aan Roemenië. Deze vereniging onderhield destijds nauwe contacten met het jongerenkoor "Valurile Dunarii" uit het Roemeense Braila. Uit deze contacten ontstond het initiatief voor de stichting Leven voor Leven.
  • In oktober 1992 behaalde het koor de eerste prijs behaald in de eerste afdeling op het zangconcours dat door De VerenigdeZangers in Werkendam werd georganiseerd. Jury-voorzitter Jan Vermulst uit Helmond vond dat het verplichte werk Schöne Welt ongecompliceerd en met een goede ritmische lichtvoetigheid werd gezongen. Over het keuzewerk These delightful van Henry Purcell zei Vermulst dat het goed in tempo en met de nodige snelheid werd vertolkt. Complimenten kreeg het koor ook van het Duitse jurylid W. Luderitz voor de uitspraak van het Duits.
  • In 2004 werd het Zeilbergs Jongerenkoor omgedoopt tot Vela Monte (de Italiaanse benaming voor Zeilberg). Oorspronkelijk was het de bedoeling dat leden vanuit dat koor door zouden stromen naar het gemengd koor. Het bleek echter onderling zo’n hechte band te bestaan dat die doorstroom er niet kwam . Het werden dus twee koren met een vergelijkbaar ledenaantal.

Tijdens de ledenvergadering van 12 maart 2018 werden drie jubilarissen in het zonnetje gezet. Annemay Koppens en Leo Claessens met hun lidmaatschap 12,5 jaar en Nellie van de Vranden zelfs 40 jaar.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]