U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Antonia van Mierlo (1906-1986)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
zuster Henrica
28.951.jpg
Foto: collectie Joke Brugmans
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonia van Mierlo
Roepnaam Tona, zuster Henrica
Geboorteplaats Deurne en Liessel
Geboortedatum 25 februari 1906
Overl.plaats Stein
Overl.datum 4 januari 1986
Beroep(en) religieuze
Stamboom.png "Van Mierlo"
Jan van Mierlo en Henrica van Mierlo-Joosten met 3 kinderen die kloosterling werden. Vlnr: Antonia (Zr. Henrica), Henricus (broeder) en Petronella (Zr. Elisa).
Foto's op deze pagina: collectie Joke Brugmans

Antonia (Tona) van Mierlo (1906-1986) was religieuze bij de Congregatie van de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart in Tilburg en noemde zich zuster Henrica.


Ze was een dochter van Johannes van Mierlo (1873-1957) en Henrica Joosten (1879-1946). Ook haar broer Driek (broeder Henricus) en haar zuster Petronella (zuster Elisa) kozen voor het geestelijk leven.

Kloosterleven[bewerken | brontekst bewerken]

Zuster Henrica trad op 1 augustus 1929 in bij de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart te Tilburg. Na haar stagetijd legde ze op 3 februari 1931 haar geloften af.

Graag was ze haar zuster Elisa naar de missielanden nagereisd, maar dit was voor haar niet weggelegd. Zij bleef in Nederland en werkte achtereenvolgens in Dongevaart, Giesbeek, Hooglanderveen, Overdinkel en Overloon. Haar werkterrein was tuin, huis en keuken.

In 1973 had ze haar intrek in kasteel Stein waar ze samen met haar broer Driek (broeder) en zus zuster Elisa van een welverdiende rust genoot.

Jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 februari 1981 vierde ze in haar geboorteplaats Walsberg haar gouden kloosterfeest waar haar na een plechtige eucharistieviering in de Gerarduskerk een receptie in het Gerardushuis werd aangeboden.

Laatste rustplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Na een opname in het ziekenhuis mocht zuster Henrica met Kerst 1985 weer naar haar medezusters. Haar toestand ging echter snel achteruit. Na haar overlijden werd zij op 8 januari 1986 te ruste gelegd op het kloosterkerkhof te Stein.

Ze komt ook voor op de in 1932 samengestelde lijst van Deurnese zusters door pastoor Roes.