U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Armenhuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een armenhuis was een huis of gesticht, eigendom van de gemeente, de kerk, een stichting of kloosterorde, waarin arme of onvermogende personen gratis of tegen geringe vergoeding konden wonen. Zowel in Deurne als in Vlierden waren vroeger dergelijke armenhuizen. De naam werd ook wel gegeven aan huizen waarvan de huurinkomsten voor de ondersteuning van armen werden gebruikt.


Armenhuis aan de Korte Steenweg[bewerken | brontekst bewerken]

In 1505 stichtte schout Gevert van Doerne bij testament een armenhuis in zijn huis gelegen bij de kerk ‘aen Boegaerts cruijs’ tot verblijf van drie of vier arme mensen ‘die egeen broot gewijnnen en konnen’. Het werd later o.a. bewoond door onderwijzer Jan Stoffels en door schepen-secretaris Jacob Goorts, die er in 1670 werd vermoord. Het werd in 1701 vermeld als gelegen ‘op den Corten Steenweg’ en bestond uit drie kleine huisjes gelegen op de hoek van de tegenwoordige Wever en Martinetstraat. Ze zijn steeds van de H. Geestarmen van Deurne (Armentafel) gebleven tot de afbraak in 1837. De opvolger van het armenhuis heeft nu het adres Oude Martinetstraat 11.

Armenhuis aan de Sint-Antoniuskapel[bewerken | brontekst bewerken]

Ook de voormalige Sint-Antoniuskapel aan de Veldheuvel is na de Vrede van Münster in 1648 enige tijd ingericht om drie arme gezinnen onderdak te bieden.

Armenhuis de Kranenvlaas[bewerken | brontekst bewerken]

De armentafel van Vlierden richtte in 1775 een armenhuisje op dat in 1916 als boerderij de Kranenvlaas overging in particuliere handen.