Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Arnoldus van Heugten (1927-2004)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nol van Heugten
16.114.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Arnoldus van Heugten
Roepnaam Nol
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 30 mei 1927
Overl.datum 6 november 2004
Partner(s) Henrica Antonia Josepha Bekkers (1930)
Beroep(en) raadslid, wethouder ondernemer
Bidprentje NBA
Nol van Heugten tijdens zijn afscheid, klik op het icoontje voor meer informatie

Arnoldus (Nol) van Heugten (1927-2004) was in de loop der jaren als ondernemer, raadslid en wethouder een bekende Deurnenaar geworden.


Nol van Heugten was een zoon van voerman en expediteur Hendrik van Heugten (1892-1967) en Catharina van Seccelen (1884-1969).

Hij huwde Henrica Antonia Josepha (Riek) Bekkers, (Deurne 19 maart 1930), dochter van Arnoldus Johannes Bekkers (1885-1967) en Maria Catharina van Nunen (1888-1977).

Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren, vier jongens en een meisje:

  1. Rick,
  2. Frans,
  3. Rudolf Antonius Cornelis van Heugten (Ruud), evenals zijn vader politicus
  4. Catharina Henrica Maria (Karin), (Helmond 2 februari 1964 - Deurne 16 april 1983).
  5. Joost,

Nol had veel zorgen om zijn verstandelijk gehandicapte dochter Karin die vanaf haar tweede levensjaar niet meer thuis woonde. Ze woonde eerst in De Klokkenberg in Breda en later in zorgcentrum Het Rijtven in Deurne waar ze op haar negentiende overleed.

Zijn vader was voerman en expediteur en Nol trad in zijn voetsporen. Hij bouwde zijn eigen transport- afvalbedrijf Speciaal Transport Deurne (STD) met meer dan honderd medewerkers op dat gevestigd was in de oude stroschuur van de Boerenbond Deurne aan de Vlierdenseweg 4.

Oud-wethouder Nol van Heugten, lid van het CDA Deurne, was tussen 1970 en 1986 wethouder van de gemeente Deurne en zetelde voor die tijd in de Deurnese raad. Ook vervulde hij functies bij onder andere het SRE, de Kamer van Koophandel en Eindhoven Airport.

Als wethouder was hij mede verantwoordelijk voor de facelift van het centrum van Deurne. Partijgenoten en politieke tegenstanders roemden de politicus om zijn uitstekende vakkennis en welbespraaktheid.

Van Heugten was in zijn wethoudersdagen zeker niet altijd onomstreden. Hij stond in Deurne destijds bekend als de man van 'twee petten', die jarenlang naast zijn politieke bestaan in Deurne het afvalbedrijf STD dreef. STD werd later in verband gebracht met een groot gifschandaal, waarbij ook Machinefabriek Te Strake en de gemeente Deurne betrokken waren.

Na een ambtsperiode van bijna 16 jaar nam Nol van Heugten op 1 mei 1986 afscheid als wethouder van de gemeente Deurne. Bij zij afscheid werd zijn carrière bekroond met de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, welke koninklijke onderscheiding hem door burgemeester Van Genabeek mocht worden uitgereikt.