U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Aspergeversperring

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In Deurne gelegerde soldaten van het 27 RI achter de aspergeversperring aan de Visser. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Lanting-Pastoor
De zichtbare restanten van de hierboven afgebeelde aspergeversperring aan de Visser in Deurne zijn anno 2013 nog altijd zichtbaar.
Net voor de Vlierbrug is nog het restant van de aspergeversperring aan het Haageind zichtbaar.
Foto: collectie Frans Gloudemans

Een aspergeversperring is de, vooral in kringen van defensie en leger gebruikte, benaming voor een bepaald soort tankversperring. In Deurne werden aspergeversperringen al in 1939 en 1940 toegepast.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal palen of zuiltjes, veelal puntig, werd schuin naar voren op een rij in de grond gestoken en verhinderde de doorgang van pantser- of andere voertuigen. Als materiaal werden spoorrails, profielstalen balken of houten palen genomen en soms werden deze ook nog in een betonnen sokkel gegoten om te verhinderen dat de staven in het rulle zand snel omvielen. De aspergeversperring kon ook snel als wegversperring worden aangelegd, maar was moeilijk weer te verwijderen wanneer weerhaken in de kokers waren uitgeklapt. Onderaan de punt van de 'asperge' was vaak een landmijn bevestigd, zodat een voertuig dat er tegenaan reed, niet alleen werd tegengehouden, maar ook beschadigd of zelfs vernietigd werd.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

In de Visser is anno 2011 nog steeds een tastbare herinnering uit de mobilisatie 1939-1940 / Tweede Wereldoorlog terug te vinden. Midden in deze straat werd over de volle breedte van de weg een Aspergeversperring gebouwd die met name de tanks van de vijand uit het hart van Deurne zou moeten houden. In de weg ter hoogte van de appartementen van de Visscherhaeve is het gebruikte betonblok nog te zien.

Andere locaties[bewerken | brontekst bewerken]

In de Kerkstraat even voorbij de kerk, ter hoogte van huisnummer 14 en in de Molenstraat halverwege Markt/de Wever , ter hoogte van huisnummer 24, waren ook Aspergeversperring opgeworpen. Alle restanten van die tankversperringen zijn verwijderd.

Verder kwamen ze nog buiten Deurne-Centrum in de weg Deurne-Meijel bij de Soeloop en in Neerkant; in de weg Liessel-Helenaveen bij het Deurnese kanaal, in de weg Neerkant-Helenaveen in de Lagebrugweg, in de weg Deurne-Helmond waar de Rijtvenseloop de Helmondseweg kruist en tenslotte in de weg Deurne-Bakel bij de Aa.

Deurne leek op papier wellicht onneembaar maar op 11 mei 1940 om ca. 13.00 uur in de vroege middag kwamen de eerste Duitsers de kom van Deurne binnen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Aspergeversperring
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object In het wegdek bevind zich het restant van een z.g. “asperges”-wegversperring, aangelegd in 1938 door het Departement van Defensie. Deze was bedoeld om de doortocht van voertuigen en tanks te belemmeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De weg werd afgesloten met ijzeren of betonnen palen, die diep in betonnen kokers in de weg werden geplaatst en ongeveer anderhalve meter schuin boven de grond uitstaken. De goed ingelichte Duitsers echter gaven de lokale smid opdracht deze palen weg te slijpen.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Aspergehouder Visser Deurne P1040847.JPG
Getoond plaatje Aspergehouder Visser Deurne P1040847.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.464866° N, 5.793429° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.