Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Baarhuisje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baarhuisje, ommuring en diverse graven
GM Baarhuisje Deurne.jpg
Locatie De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.
Start bouw 1874
Gereed 1874
Monument status Gemeentelijk monument

Het uit 1874 daterend baarhuisje, ook wel lijkenhuisje genoemd, van de protestantse begraafplaats aan de Helmondseweg is in Deurne bewaard gebleven.


Het baarhuisje bestaat uit een ongeschonden bouwmassa en is oostelijk gelegen ten opzichte van de Nederlands-Hervormde Kerk , de begraafplaats (ook een gemeentelijk monument) ligt ten westen van de kerk (een rijksmonument).

Het baarhuisje is opgetrokken uit handgevormde bakstenen, een zadeldak met oud-Hollandse pannen , met topgeveltjes voorzien van hardstenen afdeklijsten en een opgeklamte voordeur met een halfrond spaakvormig ingedeeld bovenlicht.

In 1874 besliste de hogere overheid dat bij iedere begraafplaats een lijkenhuisje aanwezig moest zijn. De reden was dat overledenen daar 36 uur werden opgebaard om er zeker van te zijn dat men was gestorven. De toen gebouwde lijkenhuisjes op de, toen nog openbare, begraafplaats van Deurne-centrum en van Vlierden zijn al lang geleden afgebroken.
Het huisje van Vlierden, dat mogelijk al vóór 1874 gebouwd was, werd in 1904 afgebroken en de pastoor stelde het puin ter beschikking van de gemeente.
Het huisje op het kerkhof van Deurne-centrum werd in 1936 afgebroken.

Externe link