U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

BeGe Studio

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Interieuropname BeGe Studio aan de Stationslaan.
45-toeren single met "BeGe Records" label.

De BeGe Studio was sinds medio 1967, verscholen achter een aantal woonhuizen in de Stationslaan, in Deurne gevestigd.


De BeGe opnamestudio was speciaal geschikt gemaakt om muziek op te nemen en bestond. Eigenaren waren Wilhelmus Antonius Joseph (Wim) Berkers (1936-2011) uit Deurne en John Geerts uit Gemert en daarvan was ook de naam van de studio afgeleid (BeGe staat voor Berkers – Geerts. Wim Berkers en Jan Geerts maakten beide deel uit van het dansorkest The Silvano's. Wim was de toetsenman (piano) en Jan was de drummer.

De opnameruimte bestond uit een halletje van enkele vierkantenmeters, een opnameruimte waarin akoestische schermen mede de klank bepaalden en was ongeveer 75 m2 groot. Via een geluiddichte dubbele wand met dubbele deuren was er toegang naar de regieruimte mogelijk waar de afluister en opnameapparatuur stond. Via een raam met meerdere ruiten was er vanuit de regieruimte zicht op de opnameruimte en omgekeerd. Ze luisterden via een mengtafel en studiomonitoren naar de muziek. De controlekamer stond vol met apparatuur om het bijbehorende signaal dat ze aangeleverd kregen te registreren. Er werd vooral Nederlandstalige feestmuziek opgenomen.

De BeGe Studio was gevestigd op een stil plekje, verscholen achter de voormalige meubelwinkel van Jac Coopmans aan de Stationslaan 21 in Deurne. Muziekpaleis Wim Berkers was in het pand van het voormalige Sigarenmagazijn De Kroon van zijn vader Martinus (Marinus) Berkers aan de Stationsstraat 87 in Deurne gevestigd. Wim schreef zelf ook muziek en had op hetzelfde adres ook een muziekuitgeverij onder de naam Solo Music. Volgens Berkers en Geerts was er in die tijd in de streek veel talent wat nog ontdekt moest worden. Berkers had via zijn muziekwinkel en muziekuitgeverij veel contacten met artiesten, voornamelijk orkesten.

De BeGe Studio was, naast die van Johnny Hoes in Weert, de enige echte grammofoonplaténstudio in het zuiden van Nederland en maakte opnamen voor verschillende, platenmaatschappijen. Wanneer iemand met iets naar de Stationsstraat kwam, een nummer waar het duo Berkers-Geerts wel iets in zag, dan werden daarvan opnamen gemaakt. De opnamen werden meestal verkocht aan grote uitgeverijen en grammofoonplaten maatschappijen. Die gingen met de opname naar een fabriek naar keuze die er vervolgens een matrijs van maakte en aan het persen sloeg. Het voordeel van deze werkwijze was dat een artiest zich niet hoefde te binden aan een bepaalde platenmaatschappij, maar via Berkers-Geerts verschillende kanten op kon.

Vele artiesten kwamen er om op hun muzikale kwaliteiten getest te worden en verschillende van hen hebben via de BeGe Studio de weg naar de plaat gevonden, waaronder Mieke Horst, “Hans und Heide”, de „Migra's", en “De Vrolijke Jantjes” uit Liessel, Dries Holten (Andres) maar ook werden daar bijvoorbeeld langspeelplaten gemaakt zoals met het kinderkoor van Theo Driessen en, later, met het Stedelijk Helmonds Concertkoor.

De studio aan de Stationslaan werd in 1977 door hem verlaten en werd er in voorkomende gevallen voortaan gebruik gemaakt van een moderne studio in Heemstede.