Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Beatrixboom

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (Overleg | bijdragen) op 29 jan 2016 om 09:12

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het planten van de eerste Beatrixboom op 5 februari 1938 op het pleintje dat toen nog formeel het St. Willibrordusplein heette.
Foto collectie gemeente Deurne.
De eerste Beatrixboom in mei 1990.
Foto Ton Hartjens -

In Deurne werden tot heden een tweetal Beatrixbomen geplant.


1938[bewerken]

De eerste Beatrixboom is te vinden bij het kruispunt Stationsstraat, Heuvelstraat en Lagekerk. De kastanjeboom werd door burgemeester Van Beek geplant ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix op 31 januari 1938 en kreeg de naam Beatrixboom mee. Later werd in de Zeilberg ook een straat (Beatrixstraat) naar haar genoemd.

De boom werd geplant op 5 februari 1938 na een receptie die vanwege de geboorte van de prinses in het gemeentehuis in Deurne gehouden werd. Het was een gezamenlijk initiatief van de Oranjevereniging, waarvan Hub van Doorne destijds voorzitter was, en het toenmalige gemeentebestuur.

Tijdens haar bezoek op Koninginnedag 30 april 1986 passeerde de koningin deze boom bij haar rijtoer door het centrum van Deurne.

1988[bewerken]

De tweede Beatrixboom is te vinden op de hoek van de Stationsstraat en de Raadhuisstraat.

Tijdens een muzikale show en vendeldemonstratie op Koninginnedag 30 april 1988 vond de officiële onthulling plaats van de plaquette die hoort bij de lindeboom die reeds in het begin van februari 1988 op de hoek Stationsstraat en Raadhuisstraat geplant was.

De onthulling werd gedaan door burgemeester Van Genabeek. Het idee voor het plaatsen van deze tweede Beatrixboom was afkomstig van de Confederatie van Oranjeverenigingen in Nederland die vastgesteld had dat er bij de inhuldiging van Koningin Beatrix in 1980 vrijwel geen herdenkingsbomen geplant waren.