U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Begraafplaats r.-k. kerkhof Helenaveen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
R.K. kerkhof Helenaveen
Coll AV-004 Kerkhof RK.JPG
Foto: André Vervuurt
Locatie 51.385215,5.913786
Gebruik Aan de Aardbeiweg in Helenaveen
Monument status Gemeentelijk monument

De begraafplaats r.-k. kerkhof Helenaveen is na de eerste begraafplaats aan de Fruitweg en de tweede begraafplaats aan het huidige Hannes Joostenplein de derde begraafplaats waar de katholieke Helenaveners begraven worden.


Naar verluidt was de in 1896 overleden Elisabeth Margaretha van Tol , de oudste dochter van Hendrik van Tol, de eerste begravene op dit kerkhof.

Zij overleed in 1896

Monument[bewerken | brontekst bewerken]

Het katholieke kerkhof van Helenaveen is, samen met de protestantse begraafplaats, beiden aan de Aardbeiweg in Helenaveen, rond 1995 aangewezen als gemeentelijk monument, waarbij de redengevende omschrijving luidt:

  • Het kerkhof (1895) is landschappelijk waardevol door de geconserveerde, authentieke aanleg. De historische betekenis is gelegen in het feit dat behalve graven uit de tweede helft van de vorige eeuw, verschillende Nederlandse oorlogsgraven bewaard zijn gebleven. De bescherming betreft slechts de ensemblewaarde en niet de afzonderlijke graven.

De Sociaal- en cultuurhistorische beschrijving luidt:

Incident[bewerken | brontekst bewerken]

Gedeelte van kerkhof in 2005.

Er moesten in 2002 een vijftal graven geruimd worden omdat de grafresten, samen met een kort daarvoor overledene, zouden worden gecremeerd. Door leden van het kerkbestuur werden toen ook de stèles van twee andere graven, die naar hun zeggen wankel stonden, omvergeworpen. Dit incident heeft de regionale en zelfs de landelijke pers gehaald, waarbij het Helenaveens kerkbestuur door sommigen beticht werd van moedwillige vernieling. De burgemeester van Deurne liet zich daarna persoonlijk op de hoogte stellen van de ontstane situatie en de toedracht. Het kerkbestuur was na dit incident huiverig om, zonder nadrukkelijke toestemming van de gemeente, veranderingen toe te passen op de begraafplaats.

Onder druk van de gemeente Deurne, de heemkundekring en een aantal bezorgde vrijwilligers werd besloten om het oude gedeelte van de begraafplaats in stand te houden. In januari 2006 werd de vereniging Memori Helenaveen opgericht met als doel behoud en onderhoud van het oude gedeelte van het Helenaveense kerkhof.

Zeven oorlogsgraven op het r. –k kerkhof van Helenaveen op een rij







Externe links[bewerken | brontekst bewerken]