Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Bernard Alfrink Mavo

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tussen 1960 en 1976 waren dit noodlokalen aan de Pastoor Jacobsstraat, eerst voor het Pius XII-college en daarna voor de Ulo/Mavo.
13.025.jpg
Een kijk in de lerarenkamer, klik op het icoon voor meer informatie.
Leerlingen van de Bernard Alfrink Mavo verkleed als nonnen op 5 dec 1984.

De Bernard Alfrink Mavo, ook vaak BAM genoemd, ontstond in 1967 door een fusie tussen de Sint-Henricus jongens Ulo en de Sint-Maria meisjes Ulo.


In september 1966 begonnen de organisatorische voorbereidingen op de Mammoetwet. Gestimuleerd door de inspecteur van het onderwijs kwamen de besturen van Sint-Henricus jongens Ulo en de Sint-Maria meisjes Ulo bij elkaar om een intensieve samenwerking voor te bereiden. Al in oktober van dat jaar besluiten zij tot een fusie.

Op 20 juli 1967 start een nieuw bestuur voor de R.K. Stichting voor Mavo te Deurne. Dit bestuur werd losgekoppeld van het kerkbestuur maar er bleven vertegenwoordigers van de Zusters Franciscanessen en Fraters van Tilburg deel van uitmaken. Toen ontstonden ook de eerste gemengde klassen en was er sprake van een eerste bescheiden uitwisseling van leerkrachten maar beide scholen behielden nog tot augustus 1968 hun eigen leiding, te weten zuster Ancilla en frater Raymundus.

Door de verhuizing van het Pius XII-college naar de Burgemeester Roefslaan kwam het noodlokalencomplex aan de Pastoor Jacobsstraat in 1969 vrij voor de Bernard Alfrink Mavo en daarmee een einde aan de dislocatie, want er werd inmiddels les gegeven in schoolgebouwen op vier verschillende plaatsen: Kruisstraat, Bakelseweg, de voormalige Lagere meisjesschool aan de Visser en in de gymzaal van de lagere jongensschool aan de Zandbosweg.

Alfrinkcollege[bewerken]

In december 1996 tekenden de Bernard Alfrink Mavo, R.K. Sg. Dr. Hub Van Doorneschool, scholengemeenschap Elkervoorde en het Peellandcollege een intentieverklaring om per 1 augustus 1997 te komen tot één Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne (IVO Deurne), vallend onder het bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). De fusie ging inderdaad door; het St.-Willibrord Gymnasium haakte af en bleef zelfstandig ( ‘Kleinschaligheid en herkenbaarheid van het onderwijsaanbod in Deurne blijven prioriteit houden’). Rector IVO Deurne werd Ad Cosijn, op dat moment al rector van het Peellandcollege. Elke deelschool kreeg een eigen deelschoolleider.

In eerste instantie betekende dit dat Bernard Alfrink Mavo en de Scholengemeenschap Elkervoorde samengingen onder de nieuwe naam Alfrinkcollege.

Bronnen[bewerken]