U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Bestand:27.228.jpg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

27.228.jpg(700 × 506 pixels, bestandsgrootte: 57 kB, MIME-type: image/jpeg)

Foto 27.228 - "Huize St. Joseph" aan de Visser, aanvankelijk aangeduid als liefdehuis, was de allereerste nevenvestiging (succursaalhuis) van de zusters Franciscanessen uit Veghel.

Het pand werd op 22 oktober 1858 door de eerste zusters in gebruik genomen en is daarna door een groot aantal zusters bewoond. Omdat het pand aan de Visser te oud en te klein was geworden betrokken de zusters met kerstmis 1925 aan de Kruisstraat een geheel nieuw kloostergebouw, ook weer "Huize St. Joseph" geheten.

Nadat het kloostergebouw aan de Visser haar functie als religieus centrum voor onderwijs, bejaardenzorg en ziekenzorg had verloren, kreeg het gaandeweg de naam “Sancta Maria” en vele andere nieuwe bestemmingen.

Deze foto is redelijk uniek te noemen, het is de eerste foto in het archief van heemkundekring H.N. Ouwerling waar het oude kloostergebouw in volle omvang te zien is, zonder dat het verborgen stond achter hoge bomen, de in 1924 gebouwde kerkhofmuur en/of de vele graven op het kerkhof.

Omstreeks 1971 werd het gebouwencomplex - liefdehuis, gasthuis, kloosterkapel en kloosterboerderij - gesloopt.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie20 sep 2014 14:14Miniatuurafbeelding voor de versie van 20 sep 2014 om 14:14700 × 506 (57 kB)AnnekevH (overleg | bijdragen)Foto 27.228 - Categorie:Archief Zrs Franciscanessen SFIC Veghel - Huize St. Joseph Deurne

Dit bestand wordt op de volgende 2 pagina's gebruikt:

Metadata