U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bevrijdingsdag

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bevrijding van Deurne, september 1944. Rechts de boerderij van Albert van Asten.
Foto:colletie IWM
Tijdelijk graf op de hoek Kerkstraat-Molenlaan van het geallieerd oorlogsslachtoffer George Voster op 24 september 1944. Foto beschikbaar gesteld door J. Stevens.
Herdenking 10 jaar bevrijding van Deurne in 1954.
Tentoonstelling in de Vierspan voor basisschoolkinderen ter gelegenheid van veertig jaar bevrijding.
Document met zegel dat uitgegeven is bij het herdenken van de bevrijding van Liessel in 1994

Zondag 24 september 1944 was de bevrijdingsdag, de dag waarop de Duitsers definitief uit Deurne en Vlierden verdreven werden. Voor Liessel en Neerkant gold dat niet want zij werden voor de eerste keer bevrijd op 23 september 1944 maar deze dorpen vielen weer in Duitse handen op 29 oktober 1944. Daar moesten toen de zwaarste dagen van de Tweede Wereldoorlog nog aanbreken. Neerkant werd op 2 november bevrijd.


De bevrijding ging ten koste van veel slachtoffers, zowel onder de Deurnese burgerbevolking als onder de Duitse en geallieerde militairen. Slachtoffers van de kant van de Deurnese bevolking op die dag waren onder meer de elfjarige Henk Lamers en Karel Johannes Vullings. Voor een gedetailleerde beschrijving van alle in Deurne gevallen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zie de website van de Stichting Oorlogsslachtoffers.

Ook materieel had Deurne op die dag veel schade, veel gebouwen gingen toen door kanonvuur of brand verloren. Het meest bekende gebouw dat aan de vlammen ten prooi viel, was het Groot Kasteel aan het Haageind. De Engelsen noteerden in hun dagrapport: shoot up a chateau.

Op 5 mei 1955, tien jaar na de bevrijding, werd door burgemeester Roefs in de kasteeltuin een moeraseik als bevrijdingsboom geplant.

De feitelijke vrijheidsfeesten werden in Deurne op zaterdag 12 mei 1945 gehouden.

In 1985, veertig jaar na de bevrijding, was er een tentoonstelling met foto's en vragen in gemeenschapshuis De Vierspan voor kinderen van de basisschool.


Onderstaande collage van beelden rond de bevrijding van Deurne werd samengesteld door Frans Versteeg.