U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Binderen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

Binderen was de naam van een weg tussen de Grote Bottel en de Bekelweg.


Deze straatnaam werd per 1 januari 1955 formeel ingevoerd en verwijst naar het Helmondse Cisterciënzer vrouwenklooster, de abdij van Binderen, die eeuwenlang tot 1648 eigenaresse was van de hoeve Grote Bottel in Deurne, naast meerdere hoeven onder Vlierden. Het westelijke gedeelte van de huidige weg Grote Bottel ligt ongeveer op de vroegere weg Binderen.

De naam Binderen is bij de straatnaamgeving blijven voortbestaan in de Binderendreef. Aanvankelijk wilde de gemeente het gedeelte van de rondweg tussen de spoorweg en de Vlierdenseweg de straatnaam Binderen geven, later werd het de Binderendreef.

Bij de aanleg van het bedrijventerrein Grote Bottel werd dat project in drie fasen gerealiseerd, namelijk Binderen Noord ten noorden van de Beukelsedijk, Binderen Zuid I ten westen van Vuurijzer en Binderen Zuid II ten oosten van Vuurijzer. Aanvankelijk wilde men aan het bedrijventerrein dat tot 1996 werd aangeduid als bedrijventerrein Beukelsedijk, de naam bedrijventerrein De Binderen geven; het werd uiteindelijke bedrijventerrein Grote Bottel.

De geschiedenis van Binderen en haar bewoners werd in 2018 door Theo Meulendijks en Egbert Wijnen in boekvorm vastgelegd.